Uutishuone

YTY ei rahoita puoluepoliittista toimintaa

26.03.2019 | Ajankohtaista, Blogit

Artikkelikuva

Tänä keväänä käydään kahdet kansalliset vaalit; eduskunta- ja EU-vaalit. Se tarkoittaa, että nyt pidetään ennätysmäärä vaaliseminaareja. YTY ei kuitenkaan osallistu niihin.

Ehdokkaaksi ryhtyminen on aina kunnianarvoinen teko. Valitettavasti politiikka ja kampanjointi on ehdokkaalle hyvin kallis harrastus Suomessa. Koska verorahoilla maksettava puoluetuki pidetään paljon alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi Ruotsissa, tarkoittaa se sitä, että ehdokkaan on kerättävä kymmeniätuhansia euroja omin voimin. Tämän vuoksi on sitten myyty tauluja ja järjestetty seminaareja, jotta myötämieliset yritykset ja järjestöt saisivat tuestaan kuitin tilinpitoonsa.

Joillekin järjestöille vaalikampanjat ovat iso edunvalvontahanke, joihin panostetaan satojatuhansia euroja jäsenmaksutuloista. Esimerkiksi alkuvuonna käynnistynyt Vapaiden valtakunta -kampanja pyörii mediatietojen mukaan miljoonabudjetilla. Tukijoina ovat liitoista AKT, JHL, PAM, Sähköalojen ammattiliitto, SEL ja Teollisuusliitto. Suurimmat tukisummat ovat peräisin JHL:ltä, PAMilta ja Teollisuusliitolta, 400 000 euroa kultakin.

YTYn yhtenä strategisena painopisteenä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Haluamme parantaa jäsentemme arkea niin neuvotteluteitse kuin myös politiikan kautta. Se tarkoittaa samalla, että käytämme osan budjetistamme vaikuttamistyöhön.

YTYn hallitus on kuitenkin vuosia sitten tehnyt päätöksen, ettei YTY tue rahallisesti puoluepoliittista toimintaa. Tämä tarkoittaa, että vastaamme kiitos ei kaikkiin vaaliseminaarikutsuihin. Samalla tarjoamme kuitenkin osaamisemme ja tietomme jokaisen puolueen ja meistä kiinnostuneen ehdokkaan käyttöön.

Yksi selitys sille, että joissakin palkansaajajärjestöissä on ryhdytty tukemaan puolueita, on ymmärtääkseni se, että kyseiset järjestöt ovat politisoituneet vuosikymmeniä sitten. Joissakin liitoissa valitaan hallitus tai valtuusto puoluepoliittisilla listoilla, jolloin rahan jakaminen poliittisten valtasuhteiden mukaan on luonnollisempaa.

YTYssä ei ole ollut vastaavanlaista kehitystä. YTYn hallitus valitaan joka kolmas vuosi vaalivaliokunnan esityksestä. Vaalivaliokunta on pyrkinyt varmistamaan tasapainon ytyläisten alojen välillä, ei aatteellisten linjojen välillä. Näin olisi hyvä jatkaa.

Hoidetaan puoluepolitiikka puolueissa ja eduskunnassa ja palkansaajien työmarkkinaedunvalvonta palkansaajajärjestöissä.

 

Mats Nyman
toiminnanjohtaja

    

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...