Uutishuone

Työttömyys laskee - mutta kuinka kauan

15.08.2018 | Ajankohtaista, Blogit

Artikkelikuva

Asiantuntijoiden ja esimiesten työllisyys kasvaa kovaa vauhtia.

Akava Worksin tuoreen artikkelin mukaan työttömien määrä akavalaisilla aloilla oli kesäkuussa vähentynyt 6570 hengellä vuoden takaiseen. Työttömiä akavalaisilla aloilla oli nyt 43 500. Kaikkien työttömien kokonaismäärä oli kesäkuussa vöhentynyt 15 prosenttia 263 000 henkilöön. Vaikka tahti on kova, antaa raportti aihetta huoleen. Työttömyyden alenemisvauhti on nimittäin hiipumassa.

Työttömyys asiantuntijoiden ja esimiesten keskuudessa alkoi nousta finanssi- ja velkakriisin yhteydessä 2008 ja vasta vuoden 2016 loppupuolella nähtiin ensimmäisiä merkkejä työttömien määrän vähenemisestä. Vuoden 2017 aikana vähentymisvauhti kiihtyi mutta kasvuvauhti näyttää nyt siis taittuvan.

Viime vuosien positiivinen työllisyyskehitys ei tullut yllätyksenä. Palkansaajat ovat monen vuoden ajan solmineet laajoja tulopoliittisia sopimuksia, joissa ollaan panostettu enemmän kaikkien suomalaisten työllisyyden parantamiseen kuin työssä olevien tulojen nostamiseen. Teimme strategisen valinnan - ja strategia onnistui.

Vaikka työllisyys kasvaa kovaa vauhtia, ei ole vielä syytä voitonjuhliin.

Ensiksi Suomen Pankin Euro&Talous -artikkelissa muistutetaan, että työllisyysaste on edelleen alhaisempi kuin mitä se oli vuonna 1990.
Toiseksi näyttää siltä, että työllisyys nuorten aikuisten parissa (alle 40-vuotiaat) ei näytä nousevan samassa tahdissa kuin keski-ikäisten parissa. Järjestelmällinen pätkätyöllistäminen näkyy jo yhden sukupolven työllisyysluvuissa.
Kolmanneksi Suomessa on edelleen 75 000 pitkäaikaistyötöntä, joita pitää saada takaisin työmarkkinoille ennen kuin seuraava laskusuhdanne alkaa.

Johtopäätöksemme tästä on, että Sipilän hallituksen pitää edelleen tehdä lisää poliittisia päätöksiä työllisyyden nostamiseksi pysyvästi korkeammalle tasolle.

Yksi toimenpide on varmistaa, että ansiotuloverotus kannustaa työnhakijoita työllistymään ja työnantajia työllistämään. Jo vanha Kiky-sopimus velvoittaa hallitusta alentamaan tuloveroja. Toinen toimenpide olisi varmistaa työvoimahallinnon palveluresurssit niin, että myös kaikki asiantuntijat ja esimiehet saavat nopeasti palvelua ja neuvoa heti työttömyyden alussa. Kolmas toimenpide olisi panostaa koko työvoiman osaamistason nostamiseen esimerkiksi henkilökohtaisen osaamissetelin avulla.

Odotamme fiksuja päätöksiä hallituksen budjettiriihessä 29.-30. elokuuta.   


Mats Nyman
Järjestöjohtaja


Lue lisää:
Akava Works Artikkeli 16/2018

Euro&Talous blogi 6.8.2018
 

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...