Uutishuone

Jäsenten, ei puolueen asialla

13.09.2018 | Ajankohtaista, Blogit

Artikkelikuva

Seurasin sunnuntaina Ruotsin eduskuntavaalien tuloslähetystä. Vaalien tulos vastasi loppukesän galluplukuja, joten suurinta yllätystä eivät minulle tuoneet tutut kirjainlyhenteet S, M tai L, ei edes SD. Suurimman yllätyksen tarjosi LO.

LO eli Landsorganisationen i Sverige on Ruotsin paikallinen SAK, johon kuuluu noin 1,4 miljoonaa jäsentä. Ei siis mikään pikkutekijä ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

Vaalikampanjoinnin aikana LO haukkui maltillisen kokoomuksen sekä ruotsidemokraattien esittämiä työllistymistoimenpiteitä ja ylisti sosiaalidemokraattien ulostuloja. Tämä ei tullut yllätyksenä kenellekään. LO:n ja sosiaalidemokraattien yhteistyöllä on pitkät ja vahvat perinteet. Istuuhan LO:n puheenjohtaja sosiaalidemokraattisen puolueen työvaliokunnassa. Ehkä juuri siksi LO tuki sosiaalidemokraattien vaalikampanjointia jopa 30 miljoonalla kruunulla eli lähes 3 miljoonalla eurolla, kuten Svenska Dagbladet -lehti talvella uutisoi.

Sunnuntain vaali-illan isoimman yllätyksen tuotti mielestäni Ruotsin yleisradioyhtiön perinteinen vaalihuoneistokysely, VALU, johon vastasi melkein 12 000 äänestäjää. VALU:n mukaan sosiaalidemokraattien kannatus LO:n jäsenten keskuudessa on pudonnut neljässä vuodessa 51 prosentista 38 prosenttiin. Samalla 26 prosenttia LO:n jäsenistä äänesti ruotsidemokraatteja sunnuntain vaaleissa.

Herää kysymys, millä valtakirjalla LO-johto tukee sosiaalidemokraatteja rahallisesti ja viestinnällisesti, jos vain runsas kolmannes tukee puoluetta vaalipäivänä.

Palkansaajaliikkeen valitulla johdolla on tietenkin mandaatti toimia vuosikokousten välillä, mutta mitä tapahtuu, jos kenttä ei hyväksy johdon strategioita. Vaihtavatko he johtajansa – vai jättävätkö he koko liikkeen?

Ruotsin, Pohjoismaiden ja koko Euroopan työmarkkinoille olisi haitallista, jos LO menettäisi otettaan jäsenistöstään ja heikentyisi radikaalisti.

Siksi jokaisen palkansaajaliikkeen luottamushenkilön pitää säännöllisesti miettiä, mikä on tärkeämpää – oman järjestön jäsenet vai jonkun muun järjestön jäsenet.  

YTYn hallitus lujitti syyskuun kokouksessaan voimassa olevan strategiamme linjausta, jonka mukaan YTY on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. Lisäksi toistettiin vanha päätös olla osallistumatta puolueiden maksullisiin vaaliseminaareihin. YTY ajaa kaikkien jäsentensä, ei yhdenkään puolueen asiaa.

Siksi kysymme syksyn aikana toteutettavassa jäsentutkimuksessamme jäsenkuntamme mielipiteitä ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista. Näin varmistamme, että pidämme esillä nimenomaan niitä asioita, jotka ovat YTYn jäsenille tärkeitä.

Mats Nyman
järjestöjohtaja

 

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...