Uutishuone

YTY on mukana taistelussa ilmastonmuutosta vastaan

26.09.2019 | Työelämä

Artikkelikuva

YTY on paikalla Earth Strike -tapahtumassa 27.9. Moni jäsen on ollut meihin yhteydessä ja kehottanut osallistumaan. YTY liittona ei ole tehnyt päätöstä lakosta.

Ilmastokysymys vaatii toimenpiteitä sekä poliittisilta päättäjiltä että meiltä jokaiselta. Työmarkkinajärjestönä voimme vaikkapa kannustaa etätyön lisäämiseen sekä lisätä etätyömahdollisuuksia työehtosopimustasolla. Kotimaan politiikassa voimme vaikuttaa työmatkaliikenteen päästöihin vaatimalla lisärahoitusta raideliikenteeseen.


Akavan ja sen kansainvälisten kattojärjestöjen kautta voidaan vaikuttaa kansainvälisiin työmarkkinoihin. Keskustelua pitää käydä ainakin ilmasto-oikeudenmukaisuudesta, eli siitä, miten yhteiskunnista ja taloudesta tehdään ilmastokestäviä oikeudenmukaisella tavalla.


Tempausta on kutsuttu järjestäjien puolesta myös yleislakoksi. YTYn hallitus ei ole tehnyt päätöstä osallistua tähän mielenilmaukseen, joten emme suosittele jäseniämme jäämään ilmoittamatta pois töistä. Jos osallistut perjantain ilmastotempaukseen, kannattaa vapaasta sopia oman esimiehen kanssa. Kannatamme osallistumista, kunhan se tapahtuu omalla ajalla.


Ilmastonmuutos on aito uhka terveydellemme ja yhteiskuntarauhalle. YTY haluaa olla osana ratkaisua.