Uutishuone

Työttömyydessä tapahtunut käänne – onko läheisesi työttömyysturva kunnossa?

02.07.2019 | Ajankohtaista, Blogit

Artikkelikuva

Kesäkuun talousuutisista on syytä huolestua ainakin sen verran, että varmistaa oman ja läheisten työttömyysturvan olevan ajan tasalla.

Juuri ennen juhannusta saatiin neljältä valtiollisilta instituutioilta huolestuttavia uutisia. Tilastokeskus korjasi tiedot vuoden 2018 toteutuneesta talouskasvusta alaspäin 1,7 prosenttiyksikköön. Valtiovarainministeriö sekä Suomen Pankki alensivat ennusteitaan tämän ja tulevien vuosien talouskasvusta. Vuosina 2020-2021 saadaan päästään korkeintaan 1,5 prosentin kasvuvauhtiin.


Talouskasvu siis hiipuu, sen olemme tienneet jo viime syksystä lähtien. Huolestuttavinta oli kuitenkin työ- ja elinkeinoministeriön uudet työllisyysluvut ja AkavaWorksin niiden perusteella tekemä analyysi.  Sen mukaan työttömyydessä on jo tapahtunut käänne ja työttömyys on lähtenyt taas nousuun esimies- ja asiantuntijatehtävissä.


 
Olemme huomanneet saman ilmiön myös YTYn toimistolla. Jäsenten yhteydenottojen määrä irtisanomisiin liittyen on noussut kevään aikana.
Vielä ei ole syytä hätäillä. Suomen talous kasvaa vielä monta vuotta. Silti olisi nyt hyvä hetki varmistaa, että oma ja läheisten työttömyysturvavakuutukset ovat kunnossa.


Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saaminen vaatii, että on ollut vähintään 26 viikkoa työttömyyskassan jäsenenä samanaikaisesti, kun on käynyt töissä. Jos pelkäät, että työnantaja ilmoittaa yt-neuvotteluista syksyllä, niin nyt työttömyyskassaan liittyvät ehtivät saavuttaa täyden työttömyysturvan tammikuuhun mennessä. Lisäksi käytössäsi YTYn jäsenenä ovat kaikki palvelut niin irtisanomiseen kuin uuden työsopimuksen neuvotteluun liittyen.


YTYn jäsenet ovat vakuutettuja Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOssa, joka on maan halvimpia palkansaajakassoja. Kassamaksu sisältyy YTYn jäsenmaksuun.

Mats Nyman
toiminnanjohtaja