Uutishuone

Vauhdikkaan kasvun turvaaja

13.01.2023 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Helmikuun lopusta asti riehunut Ukrainan sota on muuttanut energiamarkkinoita. Naapurimaahansa hyökänneen Venäjän kaasuhanat ovat menneet tiukemmalle. Halpaa energiaa ei enää tule.

Tommi Salo on työskennellyt Enersensellä pian 7 vuotta. Vihreän energian alalla toimiva yritys on kasvanut hurjaa vauhtia. Ukrainan sota ja sen myötä mullistunut energiamarkkina on nostanut Enersensen profiilia entisestään. Salon työnkuva on pysynyt samana, mutta työtä on sitäkin enemmän.

Päästöttömiä energiaratkaisuja tuottavalle Enersenselle energia-alan mullistuminen on tarkoittanut profiilin nousua. Vihreää siirtymää tukevat projektit ovat nytkähtäneet vauhdilla eteenpäin. Myös huoltovarmuuteen ja energiaomavaraisuuteen liittyvien palveluiden kysyntä on kasvanut.

42-vuotiaan Tommi Salon työnkuvaan Enersensellä sota ei ole olennaisesti vaikuttanut. Raumalla asuva, mutta yrityksen pääkonttorilla Porissa työnsä tekevä Salo toimii työturvallisuuteen liittyvien asioiden parissa. Salon tehtävänimi on Corporate Safety Manager.

– Sodan tuoma paine koskee enemmän yritysturvallisuuspuolta. Työturvallisuuteen se ei liity niin paljon. Työt pitää tehdä jatkossakin turvallisesti. Turvallisia työtapoja pyritään kehittämään jatkuvasti, Salo kuvailee.

Vuonna 2005 perustettu Enersense on mukana muun muassa vesi-, ydin- ja tuulivoimaprojekteissa sekä sähkö- ja tietoliikenneverkkojen ylläpidossa.

– Paljon toimintaa, mikä on yhteiskunnan kannalta kriittistä. Meidän kaltaiselle yritykselle on tarvetta etenkin huoltovarmuusasioissa, että laitteet ja yhteydet pelaa, sähköä tulee ja sähkö kulkee.

Vauhti kiihtyy

Enemmän Salon työtä on muovannut Enersensen reipas kasvuvauhti.

Salo on koulutukseltaan tradenomi, mutta työskenteli opiskeluaikana vartijana ja valmistuttuaan Olkiluodon ydinvoimalassa tehtävien hallinnassa. Kun hän tuli Enersenselle – alun perin dokumentaatioprojektiin – pian seitsemän vuotta sitten, se oli enemmänkin henkilöstövuokrausyritys.

– Aika nopeasti sain lisähommia ja autoin mm. laatupäällikköä joka vastasi yrityksen koko työturvallisuus-, laatu-, ja ympäristö-toiminnasta. Kun yritys kasvoi, työtä ja vastuuta tuli koko ajan enemmän, jonka jälkeen työturvallisuuspuoli siirrettiin kokonaan minun vastuulleni.

– Kasvun myötä on tullut enemmän talon sisäistä tekemistä ja oma rooli laajentunut.

Salo toteaa olleensa onnekas, kun on saanut kasvaa ja kehittyä yrityksen mukana. Kun hän aloitti, oli Enersensellä joitakin satoja työntekijä, nyt noin 2000.

– Osaaminen on karttunut tekemällä ja ottamalla asioista selvää.

Enersensen vauhdikas kasvu on tarkoittanut laajentumista eri sektoreille. Yrityksen liiketoiminta jakautuu neljään segmenttiin. Connectivity (tietoliikenneverkkojen elinkaari), Power (päästöttömän energian ratkaisut), Smart Industry (tuotantolaisten kunnossapito) sekä kansainväliset liiketoiminnot (yhdistelmä kolmesta muusta). Enersensellä on toimipisteitä kaikissa Baltian maissa sekä Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Salon vastuulla on työturvallisuuden kokonaishallinta, perusperiaatteet ja toimintamallit.

– Nätisti sanottuna työturvallisuus oli aloittaessani suhteellisen yksinkertaista, eikä isoja riskejä juurikaan ollut. Kasvun myötä mukaan on tullut uusia yrityksiä ja toimintoja, sekä myös riskejä.

– Nykymallin haaste on, kun kaikki segmentit ovat kuin omia yrityksiään eri aloilla. Kokonaishallinnan kanssa on tekemistä, mutta en onneksi tee kaikkea yksin.

Kommunikointi eri sidosryhmien kanssa onkin keskeinen osa työtä. Myös uusiin asioihin ja aloihin perehtymistä tarvitaan.

– Minulla ei ole esimerkiksi sähköinsinöörin koulutusta. Sähköpuolen tietotaito on kentällä ja liiketoimintayksikössä, joten niihin aina tarvittaessa.

Vihreä siirtymä

Eurooppaa ravisteleva energiakriisi ja hurjaa vauhtia kallistuva sähkön hinta ajaa kotitalouksia ahtaalle. Toisaalta fossiilisen energian väheneminen Euroopan energiamarkkinoilta vauhdittaa vihreää siirtymää ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

Puheenvuorot Egyptin lokakuisessa ilmastokokouksessa olivat synkkiä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi BBC:lle maapallon olevan tuhoon tuomittu, jos nykyinen suunta ei muutu.

Tommi Salo sanoo olevansa ylpeä saadessaan työskennellä yrityksessä, joka edistää vihreää siirtymää. Se on hyvä lisä.

– Mutta oma kiinnostus ja intohimo on enemmän työturvallisuuspuolella, että ihmiset tulevat terveinä töihin ja lähtevät terveinä kotiin, hän sanoo.

Enersensen palveluiden kova kysyntä kuitenkin näkyy myös Salon käytännön töissä.

– Kysynnän kasvaessa työmäärä lisääntyy ja tuo mm. uusia projekteja. Ne aiheuttavat tiettyjä muutoksia omissa töissä. Uusissa projekteissa saa olla tarkkana, että kaikki uudet asiat tulevat huomioiduiksi ja hoidetuiksi. Asiantuntijoihin pitää tukeutua.

Toisin sanoen vihreä siirtymä on tarkoittanut Salolle uudenlaisia töitä.

– Päivät ei käy tylsäksi, sen verran monessa ollaan mukana, niin yrityksenä kuin henkilökohtaisestikin.

– Esimerkiksi kun vuonna 2020 ostetettiin Empower-konserni, oli paljon miettimistä, miten saadaaan kaksi yritystä toimimaan yhtenäisesti ja tietysti turvallisesti. Pistettiin päät yhteen ja todettiin, että emme lähde luomaan kaikkea uusiksi, vaan otimme käyttöön parhaat ja meille sopivimmat työturvallisuuskäytännöt, joita molemmilla osapuolilla oli jo entuudestaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ollut.

Pitkäjänteistä työtä

Työturvallisuus on tavallaan raadollinen sektori. Lähtökohta on, että tapaturmia ei tapahdu, mutta kun tapahtuu se näkyy heti.

– Tämä on tosi pitkäjänteistä työtä. Täytyy olla tosi kärsivällinen. Kun tehdään parannuksia, kehitetään prosesseja, muokataan työmenetelmiä ynnä muuta, tulokset voivat näkyä esim. vasta 1-2 vuoden päästä, Salo sanoo.

Haaste on saada Enersensen kaikki noin 2000 työntekijää ja eri liiketoimintayksiköt toimimaan samoilla periaatteilla.

– Se vaatii kulttuurinmuutosta, joka vie aina aikansa. Tekemistä on.

Salo kertoo, että tapaturmia kyllä valitettavasti sattuu, mutta vakavammilta yritys on välttynyt. Onnistumisen kokemuksia syntyy, kun näkee esim. tapaturmien kokonaismäärän ja vakavuusasteen menevän alaspäin – oikeaan suuntaan.

– Työn tuloksen kyllä näkee, kun vuoden tilastoja vertaa edellisiin vuosiin.


Tuore ytyläinen

Tommi Salo oli pitkään vain työttömyyskassan jäsen, mutta ajatteli viime syksynä, että ammattijärjestöön liittyminen voisi olla hyvä ajatus.

– Vastuuta alkaa olemaan sen verran paljon ja yrityskin on kasvanut isoksi, joten ajattelin, että jonkinnäköiseen liittoon voisin liittyä, Salo taustoittaa.

YTYstä hän kuuli työkaveriltaan. Vaikka Salo on koulutukseltaan tradenomi, hän ei ole tehnyt kaupallisen alan töitä.

– Kuulin YTYstä hyyää työkaverilta. Se kuulosti sopivalta omaan korvaan.

Erityisesti Saloon vetosi YTYn nopea ja suora jäsenneuvonta.

– Jos tulee vastaan asioita, mihin täytyy saada neuvontaa, on tärkeää, että vastauksen saa nopeasti. Sen sijaan että pitäisi metsästää sitä monelta taholta, Salo kertaa odotuksiaan YTYn jäsenyydestä.

– Esimerkiksi lakiasioissa, joihin en itse osaa vastata, on hyvä olla tietyt turvat. Työkaveri sanoi, että hän on saanut aina vastauksen.

 

Teksti: Jaakko Tiira
Kuvat: Jani Laukkanen (Tommi Salon kuvat) ja Adobe Stock
Julkaistu: YTY-lehdessä 04/2022