Uutishuone

Työmarkkinajuristi auttaa jäseniämme pitämään huolta oikeuksistaan

08.07.2022 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Janina Hirvelä aloitti YTYssä työmarkkinajuristina viime vuoden marraskuussa. Sitä ennen hän työskenteli työoikeusjuristina asianajotoimisto Boreniuksella ja työttömyysturva-asiantuntijana Työttömyyskassa Aariassa.

Opintojen aikana Janina keskittyi työoikeuteen ja teki gradunsa alkoholinkäytöstä työpaikoilla keskittyen muun muassa puhalluttamisiin. Kuulostaa mielenkiintoiselta aiheelta. Janina täsmentää, että aihe liittyy vahvasti työntekijän yksityisyyden suojaan. Lähtökohtaisesti työntekijä voi kieltäytyä alkoholipuhallutuksesta. Työnantajalla ei siis ole oikeutta puhalluttaa työntekijää, ainakaan ilman tämän suostumusta.

- Korona-aikana yksityisyyden suojaan liittyvät asiat alkoivat kiinnostaa enemmän. Keskustelua käytiin paljon siitä, saako työnantaja kysyä työntekijältä sairastetusta koronasta, oireista tai koronarokotteesta. Nämä kaikki ovat työntekijän terveydentilaan liittyviä tietoja, jotka kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin, ja joiden käsittelystä säädetään tyhjentävästi laissa, Hirvelä kertoo.

Mikä YTYssä kiinnosti eniten?

- Monipuolinen työnkuva ja työoikeudellisten oikeudenkäyntien hoitaminen kiinnostivat. Näkökulman vaihtaminen työntekijä- ja työehtosopimusmaailmaan oli tervetullutta. Yksityisellä puolella työoikeudelliset tehtäväni liittyivät enemmän työnantajan näkökulmaan, josta on hyötyä myös tässä työssä.

Mitä työsi juristina pitää sisällään?

- Normi työviikkooni kuuluu lakipäivystystä, työoikeudellista neuvontaa jäsenille, kirjelmien ja haastehakemusten laatimista sekä esimerkiksi erilaisiin koulutustilaisuuksiin osallistumista.

- Intressinäni on valvoa, että jäseniämme kohdellaan oikein työpaikoilla.

- Jos ja kun työoikeudellisia riitoja tulee, alan hoitamaan niitä oikeudessa. Toistaiseksi tälle ei ole ollut tarvetta. Tämän vuoden alusta alkaen YTYn omat juristit hoitavat jäsenten riita-asiat alusta loppuun saakka.

Millaisissa työelämän kysymyksissä jäsenet ottavat yhteyttä?

- Tosi laajasti kaikessa mahdollisessa. Lähinnä irtisanomiseen ja epäasialliseen kohteluun liittyvät yhteydenotot ovat vakavimmasta päästä.

- Paljon otetaan yhteyttä silloin, kun jäsen haluaa tarkistaa työsopimuksensa irtisanomisajan pituuden, irtisanomisen perusteet tai esimerkiksi loman kertymisen. Myös häirintä tai epäasiallinen kohtelu työpaikalla on yleinen yhteydenottotilanne. Nämä ovat yleistyneet jonkin verran viime aikoina.

- Yhteydenotot tulevat enimmäkseen puhelimitse, mutta tarpeen tullen juttuja hoidetaan myös kasvotusten. Aina toimitaan yksittäistapauksen vaatimalla tavalla.

Mikä motivoi sinua?

- Työn tuntee erityisen merkitykselliseksi, kun pystyy ratkaisemaan jäsenen asian. Tärkeää on myös sekin, että voi olla jäsenen henkisenä tukena erilaisissa työelämän vaikeissa tilanteissa.

Mitä teet, kun et työskentele

- Työn vastapainona harrastan urheilua, pääasiassa lenkkeilyä, kuntosalia ja joogaa. Luen myös kirjoja, kasvatan minitomaatteja ja katson suoratoistopalveluista sarjoja.

Artikkeli on julkaistu YTYn jäsenlehdessä 02/2022.

Lisätietoa

YTYn lakipalvelut jäsenille
eLakipalvelu auttaa jäseniä 24/7
Työsuhdeneuvonnan yhteystiedot