Uutishuone

Paikallinen sopiminen vaatii henkilöstön edustajalta neuvottelutaitoja

07.12.2020 | Työelämä

Artikkelikuva

Palkkapöytäkirjan sopimisen lisäksi Jorma Heiskanen kokee luottamustehtävässä tärkeäksi yrityskulttuurin kehittämisen.

Jatkuvat puheet säästötarpeista saivat Jorma Heiskasen aikanaan kiinnostumaan työnantajansa Digita Oy:n taloudesta. Yrityksen liikevaihto oli pitkään laskusuunnassa, samoin henkilöstön määrä. Tämän mielenkiinnon pohjalta hän innostui hakeutumaan luottamustehtäviin. Heiskasta kiinnosti ennen kaikkea se, miten yhtiöllä sujui suhteessa muihin yrityksiin.

Heiskanen tuli nykyisin Digitana tunnettuun taloon jo vuonna 1985. Tuolloin yhtiö tunnettiin vielä nimellä Ylen Jakelutekniikka. Koulutukseltaan Heiskanen on tietoliikenneteknikko. HänHeiskanen on vuosien varrella ehtinyt työskennellä radioverkkoasiantuntijana, ryhmäesimiehenä tuotannon koordinoinnissa ja järjestelmäasiantuntijana. Vuodesta 2017 lähtien hänen käyntikortissaan on lukenut tuotannon tekninen asiantuntija. Erilaisten työtehtävien ohella Heiskanen on päässyt kokemaan Digitan yhtiöittämisen 1990-luvun lopulla ja sitä seuranneet yrityskaupat 2000-luvulla. Ylestä irtauduttuaan yhtiö on myyty kolmesti - ensin ranskalaiselle TDF:lle, sitten australialaiselle First State Investmentsille ja toissa vuonna nykyiselle omistajalle, yhdysvaltalaiselle Digital Colonylle.

Heiskanen kertoo, että ennen yrityskauppoja yhtiötä on trimmattu myyntikuntoon. Se on aiheuttanut irtisanomisia. Etenkin First State Investmentsin aikana omistajan intresseissä oli kulujen karsiminen.

Nykyistä omistajaa hän kehuu.
– Nykyinen omistaja haluaa kasvaa laajenemalla uusille alueille ja palkkaamalla lisää työvoimaa. Huomiota saavat myös henkilöstön hyvinvointi ja urakehitysmahdollisuudet. Yrityksessä on nyt hyvä juttu menossa.

 

Hyvä henki sopimisessa

Heiskanen aloitti tämän vuoden alussa kaksivuotisen kauden Digitan ylempien toimihenkilöiden luottamusvaltuutettuna. Hän edustaa noin 80 ylempää toimihenkilöä. Luottamustehtävä on siinäkin mielessä vastuullinen positio, että neuvottelujärjestö YTN:ssä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta palvelutoimialoilla, vaan sen – keskenään hyvin erityyppiset – yritykset noudattavat talokohtaisia työehtosopimuksia.

Digitan pää- ja varaluottamusvaltuutettu neuvottelevat ylemmille toimihenkilöille kaksi vuotta voimassa olevan palkkapöytäkirjan yhtiön HR- ja talousjohtajan kanssa.

– Pyrimme sopimaan asiat tällä pienellä kokoonpanolla. Käytämme YTN:n tarjoamaa lakitukea sopimuksen läpikäymiseen ennen hyväksymistä. Näin ei tarvita ulkopuolisia mukaan neuvottelupöytään.

Palkkapöytäkirja edustaa paljon puhuttua ja perättyä paikallista sopimista. Se vaatii luottamustehtävässä olevalta erityisen hyviä neuvottelutaitoja.
– Täytyy osata hyvin perustella, miten mitäkin asiaa pitää viedä läpi.

Esimerkiksi Heiskanen nostaa henkilöstöbonuksen, joka oli aiemmin olemassa, mutta niin epärealistisilla ehdoilla, että bonus jäi käytännössä aina saamatta.

– Ytyläisten yrityksistä puolessa on jäsentutkimuksen mukaan henkilöstön bonusjärjestelmä. Näistä 79 prosenttia toteutui, eli noin 40 prosenttia sai henkilöstöbonusta. Bonukset eivät tietenkään saa olla kuluerä, vaan niiden pitää lisätä tuottavuutta ja kannattavuutta.
Olemme koettaneet herätellä omistajia, josko he ottaisivat riskin ja kannustaisivat työntekijöitä bonuksilla.

Meneillään olevaa toimikautta Heiskanen kuvailee helpoksi. Epäkohdista ei ole tullut juurikaan yhteydenottoja. Työehtoihin ei ole tullut heikennyksiä, eikä Digita ole joutunut koronasta huolimatta irtisanomaan tai lomauttamaan työntekijöitään.

Heiskanen kokee tärkeäksi myös sen, että hän saa olla mukana kehittämässä Digitan yrityskulttuuria. Hän haluaa edistää toimintamallia, jossa nykyisten työntekijöiden osaamista kehitetään sen mukaan, minkälaisille alueille yhtiö laajentuu. Vahvasti digitalisoituneella alalla muutosvauhti on ollut keskimääräistä nopeampaa. Muutosten ennakointi on kuitenkin ollut hankalaa.
– Digitan yhtiöityessä ennustettiin, että FM-radiota ei olisi enää 20 vuoden päästä, vaan lähetykset tulisivat muista kanavista. Nyt FM-kanavia on enemmän kuin koskaan, Heiskanen sanoo.
– Silloin ennustettiin myös, että antenni-tv:tä ei ole 20 vuoden päästä, vaan mennään kaapeliin tai satelliittiin. Edelleen 50 prosenttia televisioista on antennissa.

Työsuojelu on korostunut korona-aikana

Luottamusvaltuutetun tehtävien ohella Heiskasella on muitakin luottamustoimia. Työsuojelutoimikunnassa hän on nyt kolmatta kautta. Haastavimmaksi luottamustoimeksi Heiskanen nimeää juuri työsuojelun.
– ICT-työturvallisuusryhmässä käydään työtapaturmia läpi, esimerkiksi tikkailta horjahtamisia. Näiden pohjalta tehdään ohjeita työturvallisuuteen liittyen. Koko ajan pyritään olemaan edellä.

Työsuojelun merkitys on korostunut etenkin korona-aikana. Heiskanen itse on ollut etätöissä keväästä asti, mutta vaikkapa viankorjausta tai varastotöitä ei voi tehdä etänä.

– Esimerkiksi operointikeskuksessa on sovittu, että heidän alueelleen ei mennä ollenkaan, eikä sinne oteta vieraita vastaan. Miehitetyillä asemilla taas pyritään siihen, että 1–3 hengen porukat eivät sekoitu keskenään.

Digitan ylempien toimihenkilöiden yritysyhdistyksessä (DYT) Heiskanen toimii rahastonhoitajana. DYTin jäsenyys edellyttää kuulumista YTN:n alaiseen liittoon. Aiemmin toiminta oli vilkkaampaa ja DYT vieraili muun muassa Viikin jätevesilaitoksella sekä Tallinnassa Sakun oluttehtaalla.
– Henkilöstömäärä on pudonnut. Nyt mukana on ehkä noin puolet ylemmistä toimihenkilöistä. Nuoremmat eivät ole niin kiinnostuneita.

Heiskanen kuuluu myös YTN:n palvelutoimialojen taustaryhmään. Neljä kertaa vuodessa kokoontuvan taustaryhmän toimintaa hän kuvailee ikään kuin sparrailuksi. Digitan lisäksi taustaryhmään kuuluvat muun muassa Finnairin, Postin, Ylen ja VR Groupin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöt.

– Taustaryhmässä vaihdetaan tietoa. Siinä saa hyvin tuntumaa, kun kuulee minkälaisia sopimuksia muut ovat tehneet.

Näkökulma on laajentunut

Jorma Heiskanen sai ensikosketuksensa luottamustehtäviin siellä, missä niin moni muukin suomalainen: talonyhtiön hallituksessa. Luottamustehtävien antoisimpia puolia pohtiessaan Heiskanen nostaa esiin mahdollisuuden vaikuttaa asioihin.

Myös näkökulma on laajentunut, kun on saanut olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä.
– Osaaminen ja tietoisuus alalla ovat lisääntyneet tosi paljon. Harva kuitenkaan tietää miten nuo jutut menevät - mitä sanoo laki ja mitä työehtosopimus. Vuosilomalaissa ei esimerkiksi velvoiteta maksamaan lomarahaa, vaan ne sovitaan työehtosopimuksissa.

Yritysyhdistyksessä ja luottamusvaltuutetun tehtävässä Heiskanen haluaa pitää huolen siitä, että Digitan linja pysyy asiallisena.
– Me ylemmät toimihenkilöt tapaamme HR-johtajan kerran kuukaudessa. Digitassa on tosi hyvä tilanne, kun päästään matalalla kynnyksellä keskustelemaan työnantajan kanssa.



Teksti Jaakko Tiira, kuvat Jani Laukkanen. Juttu on julkaistu YTY-lehdessä 4/2020.