Uutishuone

Onnekkaisiin sattumuksiin tarvitaan toisia ihmisiä

25.05.2021 | Blogit, Työelämä

Artikkelikuva

Onnekkaiden sattumusten merkitystä menestymiseen ei tule vähätellä. Näitä mahdollistavat kohtaamiset ilman kiirettä, psykologisesti turvallisessa ympäristössä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan onnekkaat sattumat ovat asiantuntijatyössä tavallisia. Seurauksena näistä työpaikalle syntyy uusia ideoita, tuotoksia, toimintatapoja ja ratkaisuja.

Kun asiaa tarkemmin pohtii, niin ymmärrän heti, miksi esimerkiksi kehitystyössä on tärkeää pitää workshoppeja ja kokoontua yhteen pohtimaan Post-it-lappujen kera vaikkapa organisaatiomuutoksen mahdollisuuksia. Monesti nämä Post-it-lappuhetket ovat tilaisuuksia, joille on aidosti varattu aikaa, ajatus lentää ja tehdään yhdessä asioita kollegoiden kanssa. Tilanne mahdollistaa hyvin uusien huippuideoiden syntymisen. Itse asiassa nämä värikkäät muistilaput ovat yksi onnekas sattuma 1980-luvulta. Eräs 3M-yhtiön tuotekehitysosaston työntekijä käytti vapaa-aikanaan pieniä lappuja laulukirjansa välissä ja harmitteli niiden jatkuvaa tipahtelua. Yllättäen hän muisti tapaamansa tiedemiehen, joka oli kehittänyt liiman, jota ei voinut hyväksyä sen huonon pidon vuoksi. Niinpä hän keksi idean muistilapuista, jotka pystyy halutessaan irrottamaan. Näin maailma sai Post-it-laput.

Nykyajan työelämää leimaa kiire, jatkuva muutos ja tietenkin pandemia. Maailmanlaajuinen poikkeustilanne on tuonut paljon talousongelmia ja moni on menettänyt työpaikan. Työn loppuessa on raivautunut pakosti aikaa muille ajatuksille ja ehkäpä niiden myötä on syntynyt myös uusia yritysideoita. Vuonna 1998 Googlen perustajat Sergey Brin ja Larry Page marssivat Yahoon konttoriin ja yrittivät myydä keksimänsä ylivertaisen hakualgoritmin miljoonalla dollarilla. Tuohon aikaan hakukoneet toimivat yleisesti vielä hakemistopohjaisesti ja suorat sanahaut eivät usein tuottaneet kovinkaan hyviä hakutuloksia. Yahoon johtaja ei uskonut visioon ja kieltäytyi kaupoista. Sattumus oli onnekas herrojen kannalta, koska he itse päätyivät perustamaan Googlen – tämän päivän maailman johtavan hakukoneen ja yhden koko maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Toivottavasti työ- ja liike-elämä saa myös pandemian jälkeen uutta vauhtia uusista innovaatioista, joita markkinoille tuodaan ja ne mahdollistavat onnekkaita sattumia tekijöilleen.

Onnekkaisiin sattumiin tarvitaan useimmiten toisia ihmisiä. Tarvitsemme vuorovaikutusta ja kohtaamisia. Yhdessä meissä on enemmän menestystä ja onneakin. Epämuodolliset kohtaamiset, kahvitauot, virtuaalinen taukojumppa ja työpaikan ulkopuoliset tapahtumat ovat tilanteita, joissa saattaa kuulla jotain merkittävää. Vaikka sitä ei aina huomaa heti, saatu tieto voi myöhemmin tuoda paljonkin moninkertaisesti hyötyä. Muista siis kertoa hulluimmatkin ideasi ja epäröintisi ääneen, sillä niiden kuuleminen saattaa johtaa oivalluksiin ja jatkoideoihin toisille. Onnekkaita sattumia on varmasti kaikille tarjolla.

Uusia oivalluksia siis syntyy, kun ihmiset löytävät muuta kuin alun perin etsivät. Nämä sattumat ovat yleisempiä kuin ajattelee – et ehkä arvaakaan, kuinka moni asia historiassa on tapahtunut sattumalta. Ne muuttavat historiaa sekä rakentavat meille ja tuleville sukupolville parempaa.

Satu-Maarit Urtti
YTYn asiamies
Juttu on julkaistu YTY-lehdessä 2/2021