Uutishuone

Lakot tämän päivän jälkeen ohi, neuvottelut jatkuvat

18.12.2019 | Blogit

Artikkelikuva

Myös ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot päättyvät perjantaina 20.12.

YTN:n teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan lakot ovat huomisesta lähtien kaikki tältä erää ohi. Ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot päättyvät perjantaina 20.12, eli joulun ja pyhien yli mennään ilman työtaistelutoimia.

On hyvä muistaa, että ylitöiden tekeminen on kiellon päättymisen jälkeen vapaaehtoista, ja minkäänlaisiin painostustoimiin työnantajan puolelta ei tarvitse suostua. Esimerkiksi joulun aikana saldo- ja muita vapaapäiviä pitää pystyä pitämään kuten normaalistikin.
Pian on työtaistelutoimien arvioinnin aika, samaan aikaan kun neuvotteluissa pyritään edistymään ja jatkoa mietitään. Vielä kiitos kaikille jo tähän mennessä työtaistelutoimien onnistumiseen panoksensa antaneille. YTN:n historian laajin lakko näyttää onnistuneen historiallisen hyvin. Jos olet osallistunut lakkoon, muistathan hakea lakkoavustuksen vuoden loppuun mennessä. Hae lakkoavustusta

 
Sovittelut ja neuvottelut jatkuvat

Teknon ylempien osalta sovittelu jatkuu ainakin vielä tänään. Suunnittelualan sovittelu oli alkuviikosta ja sieltä osapuolet ohjattiin jatkamaan neuvottelua keskenään. Muiden jo päättyneiden alojen osalta odotetaan käytännössä päänavausta. Sellaista tuskin tapahtuu, että muiden alojen työehtosopimuksia voisi syntyä ennen kuin ensimmäinen ratkaisu teollisuuden puolella on lyöty lukkoon. Myöhemmin päättyvien alojen osalta tähtäillään kohti ensi vuotta ja todenteolla käynnistyviä neuvotteluja. Toiveita neuvottelutuloksen saamiseksi tälle vuodelle täytyy pitää yllä, mutta kovin todennäköiseltä se ei vaikuta.
 

Mitä seuraavaksi?

Perjantaista eteenpäin kaikilla aloilla työnteko jatkuu normaalisti. Samalla odottelemme kultakin alalta mahdollisesti tulevia esityksiä jatkotoimenpiteistä. Iso kuva on edelleen sama; me pidämme tavoitteistamme kiinni. Työajanpidennysten poisto on ylemmille toimihenkilöille tärkeä ja palkankorotustason on oltava riittävä myös asiantuntijoiden osalta. Työnantaja on tuonut pöytiin pitkiä heikennyslistoja jäsenten työehtoihin, joita emme voi hyväksyä. Kattava lakkoihin osallistuminen on nähtävä kannanottona työnantajan sanelua ja työehtoja heikentävää asennetta vastaan.

Toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa ja luottamusta siihen, että sopu lopulta löytyy myös työmarkkinapöydissä.
 
Karoliina Huovila
työmarkkinajohtaja