Uutishuone

Lakkoavustus toimihenkilölakon piirissä

20.02.2020 | Työsuhdeasiat

Artikkelikuva

YTN:llä ei ole millään sopimusalalla tällä hetkellä lakonuhkaa. Alkuvuoden aikana on toteutunut tai mahdollisesti toteutumassa muiden henkilöstöryhmien työnseisauksia eri sopimusaloilla.

Lakkoihin osallistuminen
Mahdollisten lakkojen aikana ylempinä toimihenkilöinä työskentelevät tekevät lakkotaloissa normaalisti työnsä pitäytyen omissa työtehtävissään.
Mikäli YTN-liiton jäsen työskentelee lakkotaloissa toimihenkilötehtävissä, on hän lakon piirissä ja YTN:n liittojen jäsenten oletetaan osallistuvan lakkoon. Tilanne on sama myös muiden painostustoimien, kuten ylityökiellon osalta. Mikäli jäsen kuuluu vastaavan työehtosopimuksen piiriin, painostustoimet koskevat myös häntä.

Lakkoavustus
Taannoin toteutuneiden lakkojen osalta avustukset ovat nyt haettavissa YTN:n sähköisen lomakkeen kautta: https://asiointi.ytn.fi/teliatunnistus
Linkki vie Telian sivulle. Tunnistautuminen tapahtuu joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  • Ammattiliitto Pron lakko teknologiateollisuudessa (10.2.), avustus haettava 2.3. mennessä
  • Paperiliiton lakko 27.1.-10.2., avustus haettava 9.3. mennessä

Muiden aiemmin toteutuneiden lakkojen osalta avustuksia ei enää YTN:n järjestelmän kautta voi hakea, joten ota yhteyttä yty@yty.fi mikäli avustuksestasi on jotain kysyttävää.

Yleistä lakkoavustuksesta
Lakkoavustus on YTN-liittojen maksama korvaus lakon takia ansiotuloa vaille jääneille jäsenille.
Sitä voi saada henkilö, joka on liittynyt YTN-liiton jäseneksi ennen lakon alkamista.
Lakkoavustus maksetaan työvuorojen mukaisilta työpäiviltä.
YTN pidättää verot ja ilmoittaa verottajalle suorasiirtona lakkoavustukset. Huoltovelvollisuus ei vaikuta lakkoavustuksen määrään.
Opiskelijajäsenille lakkoavustukset maksetaan kunkin liiton tekemän linjauksen mukaisesti. Asiasta voit tarvittaessa kysyä yty@yty.fi.
Myös toimihenkilö- ja työntekijätyöehtosopimusten lakkojen piiriin kuuluvat voivat hakea lakkoavustusta YTN:n järjestelmän kautta.

YTN on hyväksynyt uudet työehtosopimukset teknologiateollisuuteen, kemian alalle, ICT ja tietotekniikan palvelualoille helmikuussa. Neuvottelutulokset on saavutettu tällä viikolla energia-alalle sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. YTN:n hallitus käsittelee neuvottelutuloksia 24.2. kokouksessaan. Neuvottelut ovat kesken mm. rahoitusalalla. Neuvottelutilannetta voi seurata osoitteessa ytn.fi/neuvottelut.


Lisäksi YTN-liittojen jäseniä palvelee myös päivistyspuhelin arkisin klo 9-15 numerossa 040 352 3671 tai voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen lakko@ytn.fi.