Uutishuone

Jos haluat pitää kiinni omista työsuhde-eduista kuten lomarahasta, kannattaa kuulua liittoon

17.06.2021 | Jäsenedut ja -palvelut

Artikkelikuva

Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu sopimiseen. Kun työehtosopimus eli tes on yleissitova, kaikkien sopimusalalla olevien työnantajien on noudatettava sitä. Tämä voi muuttua tulevana syksynä

Kaksi suurta vientiteollisuuden työnantajajärjestöä Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry ovat ilmoittaneet irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta (tes). Jatkossa Metsäteollisuus haluaa siirtää neuvottelut yritystasolle eli paikalliseen työehdoista sopimiseen. Teknologiateollisuus taas irtaantuu osittain työehtosopimustoiminnasta – jäsenyritykset voivat neuvotella jatkossa työehdoista yrityskohtaisesti tai Teknologiateollisuuden työnantajat -järjestön kautta.

Työehtosopimus on yleissitova, jos vähintään puolet alan työnantajista on järjestäytynyt alan työnantajaliittoon, joka neuvottelee työehtosopimukset. Jos sopimuksen kattavuus on alle 50 prosenttia työntekijöistä, noudatetaan työehtosopimusta vain niissä yrityksissä, jotka ovat sopimuksen piirissä. Muissa alan yrityksissä noudatetaan lakia.

Nyt tullaan varsinaiseen asiaan. Ammattiliittojen neuvottelemat työehtosopimukset tuovat työntekijöille monia etuja, joita laissa ei ole.

Työehtosopimusten takaamia etuja työntekijälle verrattuna työsopimuslakiin ovat mm.:

  • Lomaraha: 50 % vuosilomapalkasta (laki: ei makseta)
  • Sairausajan palkka: jopa 3 kk (laki: 9 arkipäivää)
  • Äitiysloman palkka: 3 kk (laki: ei makseta)
  • Palkankorotukset: vuosittaiset yleiskorotukset (laki: 0 %)
  • Palkallinen isyysvapaa
  • Mahdollisuus hoitaa sairasta lasta kotona menettämättä palkkaa
  • Työmatkakustannusten korvaukset
  • Varallaolojärjestelyt ja -korvaukset

Uskon, että jokaisen palkansaajan mielestä näistä eduista on pidettävä kiinni. Uutta tänä syksynä on se, yrityksissä noudatettavat työehdot ovat sen varassa, mikä on työntekijöiden neuvotteluvoima. Se on sitä vahvempi, mitä useampi on järjestäytynyt liittoon. Jotta ammattiliitto voisi neuvotella työehtosopimuksen, täytyy tarpeeksi monen työntekijän alalla kuulua liittoon.

Meidän pitää työpaikalla viestittää työnantajalle, että haluamme a) pitää yleissitovasta työehtosopimuksesta kiinni ja b) pitää kiinni voimassa olevan työehtosopimuksen eduista myös jatkossa.

Nyt on siis hyvä hetki liittyä liittoon tai kertoa työkavereille, että liiton jäsenmaksulla 23,75 e/kk (verovähennyskelpoinen) voi pitää kiinni tuhansien eurojen arvoisista työsuhde-eduista.  Mats Nyman
YTYn toiminnanjohtaja
 

YTY on 11 000 jäsenen akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö esimiehille ja asiantuntijoille. Liity jäseneksi täällä.