Uutishuone

Koronavuoden jälkeen kannattaa tutkia työttömyysvakuutusta uusin silmin

19.01.2021 | Jäsenedut ja -palvelut

Artikkelikuva

Mitä pari vuotta sitten sanottiin halvaksi, ei sitä enää ole. Tämä kannattaa kertoa kaverillekin.

Yleinen työttömyyskassa YTK on vuosikymmenen aikana kasvanut Suomen isoimmaksi työttömyyskassaksi. Hyvänä myyntiargumenttina on pidetty kilpailijoita alhaisempaa vuosimaksua.

Koronavuosi näytti kuitenkin totuuden kassan kunnosta. Iso jäsenmäärä aiheutti hakemusruuhkan ja käsittelyajat pitenivät. Samalla vuosittaiset etuusmaksut kasvoivat 500 miljoonasta eurosta 830 miljoonaan euroon. Ei tullut yllätyksenä, että YTK joutui nostamaan vuoden 2021 kassamaksua 27 eurolla, 92 eurosta 119 euroon vuodessa. Samanaikaisesti ytyläisille tuttu KOKO-kassa päätti pitää jäsenmaksunsa 66 eurossa vuosi, samassa kuin edellisenäkin vuonna. YTYn jäsenten kassamaksu on siis 53 euroa halvempi kuin YTK:laisilla. Melkoinen ero.

YTK tarjoaa rinnakkaistuotteena YTK-yhdistysjäsenyyden 18 eurolla vuodessa. Tällä annetaan ymmärtää, että YTK palvelee yhtä hyvin kuin ammattiliitot. Totuus on aika kaukana siitä.  Neuvonta kattaa vain tilanteet, jotka jäsen voi esittää puhelimessa ilman, että lakimies perehtyy asiakirjoihin.  Jos haluat, että lakimies tarkistaa työnantajalta saamaasi kirjettä, maksat omasta taskustasi taksan mukaisesti. Asiakirjojen laatimisesta tai muista toimenpiteistä aiheutuvista kustannuksista laskutetaan erikseen. Jos asiasi koskee työehtosopimusten sisältöön liittyviä asioita (esimerkiksi palkat tai vapaat), niin YTK-yhdistys kehottaa sinua ottamaan yhteyttä työsuojeluviranomaiseen. Halpa hinta, mutta kehnot ovat palvelutkin. YTYssä jäsenmaksuun kuuluu, että asioitasi hoitavat nimenomaan työsuhdeneuvontaan ja työehtosopimuksiin perehtyneet lakimiehet.

YTYn kokonaishinta vuonna 2021 on 285 euroa vuodessa, johon sisältyy KOKO-kassa 66 € ja YTYn jäsenmaksu 219 euroa. Kyllä, vuosimaksu on 148 euroa kalliimpi kuin YTK:ssa, mutta taloudelliset hyödyt ovat moninkertaiset. Yksikin yhteydenotto YTYn työsuhdeneuvontaan, jossa juristimme tarkistaa uuden työsopimuksesi tai päättämissopimuksesi, saattaa olla samantien tai vuosien mittaan tuhansien eurojen arvoinen.

Vaikka YTK:n vuosimaksu olisi jo tullut maksettua, erotessa saa tulevien kuukausien jo maksetun maksun palautuksena. Uusi vuosi alkaa hyvin liittymällä YTYn edullisten ja laadukkaiden palvelujen pariin – tästä kannattaa vinkata kaverillekin.

Mats Nyman
YTYn toiminnanjohtaja ja KOKO-kassan hallituksen jäsen