Uutishuone

Hypokoiraksi opiskeleva Dara ilmaisee, kun verensokeriarvot vaativat korjausta

17.12.2019 | Työelämä

Artikkelikuva

Hypokoira toimii diabeetikon omahoidon tukena tuoden helpotusta ja turvaa arkeen.

Eräänä aamuna nuori labradorinnoutaja Dara juoksi kiireen vilkkaa omistajansa Arja Makkosen sängynviereen. Se hyppäsi Makkosen päälle ja alkoi tökkiä tätä hereille. Uninen omistaja käänsi kylkeä ja jatkoi sikeitään. Seuraavaksi Dara pinkaisi täyttä höyryä Makkosen puolison luo ja herätti tämän huomion juoksemalla edestakaisin. Mies tiesi heti, mitä koiralla oli mielessä, ja kävi tarkistamassa tilanteen. Puolison verensokeri oli matalalla, ja tilanne korjaantui aamupalan syömisellä.

 Eläkkeellä olevalla meriliikenneohjaaja Arja Makkosella on diabetes ja vuoden ikäistä Dara-koiraa koulutetaan parhaillaan hänen avustajakoirakseen. Kun hypokoira on käynyt läpi yleensä noin parin vuoden mittaisen koulutuksen, se osaa ilmaista omistajansa haluamalla tavalla liian matalalle laskevat sokeriarvot. Koira oppii tunnistamaan myös liian korkealle kohoavat arvot ja ilmaisee nekin. Hypokoira on verraton apu Makkosen arjessa.
- Dara ilmaisee minulle reiteen tökkäämällä, kun sokeriarvoni laskevat alle 4,7. Silloin minulla ei vielä ole kovasti oireita, mutta sen jälkeen arvojen romahtaminen saattaa tapahtua nopeasti.
 
Koira huomaa heittelevät arvot ihmistä paljon nopeammin.
- Kun joskus touhuilen päivällä ja innostun tekemään jotakin keskittyneesti, saatan unohtaa koko sairauden. Sitten ihmettelisin vasta, kun on huono olo. On todella hyvä, että koira havaitsee tilanteen paljon aikaisemmin, ettei oloni pääse menemään liian pahaksi.


 
Tiukat testit

Hypokoira ry:n kurssilla Raaseporissa tehtäväänsä harjoitteleva Dara on jo suorittanut ilmaisun ja hajuerottelun testit. Seuraavana on vuorossa noutaminen. Noutaminen on labradorinnoutajalle mieleen, ja taito hakea pillimehu tai muu tarvittava syötävä omistajalle tämän ollessa huonossa kunnossa on tärkeä apu.

Käytöstesti on luvassa tammikuussa. Tarkat kokeet ovat tärkeitä, sillä hypokoira saa opaskoiran statuksen ja luvat liikkua kaikkialla ihmisten keskellä. Hypokoiran hermojen pitää olla kaikin puolin kunnossa. On olennaista, ettei se riehu tai häärää ympäriinsä. Makkonen kertoo, että diabeetikko saattaa matalien verensokereiden aikaan olla hyvinkin vihainen, eikä koira saa silloin säikähtää ärähtelyä.
- Sen täytyy uskaltaa ilmaista niin kauan, että omistaja tajuaa mistä on kysymys. Dara oli jo pentuna soveltuvan oloinen: ei kaikkein viisain, muttei tyhminkään. Ei kaikkein rauhallisin, muttei vilkkainkaan.

Koira pitää liikkeessä

Haminassa asuva Makkonen teki uran merillä ja maihin jäätyään opetti merenkulkua ja työskenteli merenkulkulaitoksella. Vuonna 2013 hän jäi 58-vuotiaana rakkaasta työstään työkyvyttömyyseläkkeelle.
- Toisaalta harmitti jäädä eläkkeelle niin varhain, mutta maahan kaatunutta maitoa ei kannata jäädä suremaan. Minulla on tämä diabetes ja kaatumisen jälkeen vaivaamaan jäänyt lonkka ja olkapäät, ja on parempi nauttia eläkkeestä kuin olla väkisin raatona työelämässä.

Daran kanssa touhuaminen on Makkoselle paitsi hyödyllistä, myös hauskaa ja terveellistä tekemistä.
- Se pitää tällaisen laiskanpulskean sopivasti liikkeessäkin. Minulla on aina ollut koiria, mutta tällainen yhteinen harrastus puolison kanssa lähentää vielä entisestään. Se on tosi kivaa.

Vieraankin apuna

Huippuunsa koulutetun koiran kanssa tulee joskus vastaan hauskoja ja erikoisiakin tilanteita. Niin kävi Makkosen tuttavalle, joka kulki hypokoiransa kanssa rappukäytävässä. Koira pinkaisi ohi kulkeneen miehen perään ja ilmaisi. Mies kertoi olevansa diabeetikko, ja sokeriarvojen olevan laskemassa. Myös Makkosen aikaisempi koira ilmaisi toisinaan kahvivieraan korkeat arvot.
- Tätini oli kylässä ja silloinen koirani ilmaisi hänet. Vaihdoin neulan klickeriin ja mittasin hänen verensokerinsa. Sokerit olivatkin todella korkeissa lukemissa. Myös eräs koiranpiikana ollut diabeetikkoystäväni, joka oli unohtanut ottaa insuliininsa, sai muistutuksen koiraltani. Kaikki hypokoirat eivät kuitenkaan tee tällaista vieraalle, Makkonen huomauttaa.

Makkonen muistuttaa, että töissä olevalle tai harjoittelevalle koiralle on kaupungilla annettava rauha hoitaa hommansa. Daralla on kaupungilla harjoittelemassa liikuttaessa keltainen koulutushihna ja stop-merkintä. Se ei valitettavasti riitä aina pitämään innokkaita koiranystäviä tarpeeksi etäällä.
- Koiraan ei saisi koulutustilanteessa ottaa kontaktia, mutta aina toisinaan joku kuitenkin tulee rapsuttelemaan. Silloin koira tietysti hyppii onnessaan taivaisiin. Olisi hyvä muistaa, että vaikka koira on miten suloinen, sen pitää antaa treenata rauhassa.

Teksti Ani Kellomäki Kuvat Marko Laukkarinen

Joulukorttien lähettämisen sijaan lahjoitamme tämän vuoden joulukorttirahat Hypokoirayhdistykselle. Yhdistys järjestää hypokoirien koulutusta ja antaa neuvontaa muun muassa hypokoiran hankintaan ja koulutukseen liittyvissä asioissa.

 

Hypokoira

Hypokoira toimii diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerinvaihteluita.

Koirat pystyvät erinomaisen hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella. Koira voidaan kouluttaa ilmaisemaan matalat ja korkeat verensokerit omistajalleen. Tälläistä koulutettua koiraa kutsutaan hypokoiraksi ja sen on todettu kykenevän ilmaisemaan verensokerivaihtelut jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita.

Verensokerivaihteluiden havaitsemisen ja ilmaisun myötä hypokoira tuo helpotusta ja turvaa diabeetikon arkeen esimerkiksi mahdollistamalla rauhallisemmat yöunet tai tuoden turvaa diabetesta sairastavan koululaisen muutaman tunnin yksinoloon kotona koulun jälkeen.

Koiralla voi olla myös terapeuttinen vaikutus tuomalla lohtua ja uskoa tulevaisuuteen tuoreelle diabeetikolle. Murrosikäisille diabeetikoilla on usein vaikeuksia hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa johtuen oman sairauden salailusta ja jopa kieltämisestä. Hypokoira helpottaa diabeteksesta puhumista ja lisää avoimuutta tuoden myönteisiä kokemuksia ja tuntemuksia omistajalleen.

Koira myös edistää omistajan terveyttä säännöllisellä ulkoilulla joka tuo myös rytmiä elämään.

Lähde: Hypokoira ry