Uutishuone

Haluatko sinä olla työpaikkasi tähtijoukkueen pelaaja, jolla on vaikutusvaltaa?

03.03.2020 | Blogit

Artikkelikuva

Tule mukaan ytyläiseksi henkilöstönedustajaksi!

Pidätkö siitä, että voit tehdä työtä joustavasti, hyvällä palkalla ja työehdoilla? Haluatko kenties tarjota työnantajalle enemmän työpanostasi ja saada siitä asiallisen korvauksen? Oletko kenties perheellinen ja sinulle on tärkeää elämässä sovittaa työajat sopivaksi perhetilanne huomioiden? Nämä kaikki asiat ovat sellaisia, joista voimme neuvotella työnantajan kanssa. Sinä voit olla yksi neuvottelijoista, ylempien toimihenkilöiden henkilöstön edustaja.

Henkilöstön edustajasta eli hedistä käytetään eri sopimuksissa ja lainsäädännössä eri nimityksiä; luottamusmies, luottamushenkilö, luottamusvaltuutettu tai yhteyshenkilö. Valinta edustajasta tehdään toimialasta riippuen joko yritys- tai toimipaikkakohtaisesti. Alan työehtosopimus määrittelee, kuka voi asettua ehdolle ja kenellä on äänioikeus. Mikäli alalla ei ole työehtosopimusta, voidaan ylempien keskuudesta valita luottamusvaltuutettu työsopimuslain perusteella. Toimikausi henkilöstön edustajalla on lähtökohtaisesti kaksi vuotta.

Henkilöstöedustaja neuvottelee työpaikalla työnantajan kanssa. Hän on työpaikan ylempien toimihenkilöiden tähtipelaaja, joka saa luottamusroolin kautta laajemmin tietoa työpaikan tilanteesta ja jolla on vaikutusvaltaa lopputulokseen. Hän edustaa tehtävässään eri liittoihin kuuluvia ylempiä toimihenkilöitä. Tärkein tehtävä on valvoa työelämää koskevien sopimusten ja lakien noudattamista työpaikalla. Ihan kylmiltään lakipykäliä ei tarvitse osata, sillä koulutamme toimijat tehtäviin sekä autamme aina tarvittaessa.

Henkilöstöedustajalla on siis tärkeä rooli työpaikalla. Hän toimii linkkinä työnantajan ja työntekijän välillä. Eri neuvottelujen lisäksi hän on se henkilö, joka auttaa ristiriitatilanteissa liittoon kuuluvaa työntekijää. Mikäli työpaikalla on edessä yhteistoimintaneuvottelut, on henkilöstönedustaja se henkilö, joka kertoo neuvotteluissa työntekijöiden näkemyksen.

Tätä peliä ei tarvitse kenenkään pelata yksin. Henkilöstöedustaja saa koulutusta tehtäväänsä ja tukea tehtävässä toimimiseen sekä oman liittonsa edunvalvonnasta että neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n asiantuntijoilta. Työpaikan tähtipelaajan olkapäilläkin on siis omat olkapäät, joihin tarvittaessa nojata. Me YTYssä järjestämme myös säännöllisesti ajankohtaista viestintää yhteyshenkilöillemme. Keskustelemme asioista LinkedInnissä ja tapaamme vuosittaisessa seminaarissa ajankohtaisten asioiden äärellä.

Henkilöstöedustajana toimiessa avautuu ikkuna uusiin ja mielenkiintoisiin asioihin. Se mahdollistaa itsensä kehittämisen ja urallakin etenemisen. Työ on varmasti motivoivaa ja tuo lisäarvoa varsinaiseen työntekoon.


Heräsikö kiinnostus? Ota yhteyttä minuun niin kerron lisää.

Satu-Maarit Urtti
asiamies

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...