Uutishuone

Hallituksen on uudistettava tukileikkureita

23.10.2019 | Blogit

Artikkelikuva

Antti Rinteen hallitus on luvannut poistaa aktiivimallin leikkurin ensi vuoden alusta. Samalla he aikovat uudistaa työttömyysturvaa tukemaan työnhakuun kannustamista. Nyt olisi korkea aika samalla höllentää esimiesten ja asiantuntijoiden omaa leikkuria.

Hallituksen päätös poistaa aktiivimallin leikkuri on ainut oikea ratkaisu. Mallin edellytyksenä oli työnhakijan aktiivisuus ja osallistuminen aktivointitoimenpiteisiin. Siksi oli hämmentävää, että aktivointitoimenpiteitä ei ollut tarjolla riittävästi kaikkialla Suomessa. Ei ihme, että työnhakijat kokivat mallin epäreiluksi.

Samalla pitää muistaa, että työnhakuvelvoitetta ei olla poistamassa. Meillä Suomessa tuen saaminen edelleenkin edellyttää, että olet työmarkkinoiden käytettävissä.

Rinteen hallitus päätti siis tehdä muutoksia työttömyysturvaan. Akava puolestaan esitti keskusteluun oman mallinsa, niin sanotun palauttavan työttömyysturvamallin. Mallin johtoajatus on, että työttömyysturvaa porrastetaan työttömyyden pitkittyessä, mutta työnhakija saa menetetyt rahat bonuksena takaisin työllistymisen jälkeen. Tällä tavalla halutaan estää se, että työttömyysturvaan tehdään budjettileikkauksia. 

Saa nähdä, ottaako hallitus tästä koppia.

Palataan aktiivimalin leikkureihin. Kun huuto aktiivimallin leikkuria kohtaan kävi kovimmillaan, harva halusi muistaa, että esimiehet ja asiantuntijat ovat olleet epäreilun leikkurin uhrina jo iät ja ajat.

Työttömyysturvan vanha sääntö, että työtön saa työttömänä 60 % palkastaan ei ole pitänyt paikkaansa vuosikausiin. Siitä ovat pitäneet huolen ansiopäivärahan taitteet eli esimiesten ja asiantuntijoiden oma leikkuri.

Jäädessäsi työttömäksi saat kassan kautta ansiosidonnaisen päivärahan. Päiväraha korreloi kuukausipalkkasi kanssa aina 3078 euroon asti, jonka jälkeen korvausaste taittuu.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että suomalaisella keskipalkalla (3500 €/kk) päiväraha on 1822 euroa kuukaudessa. Ytyläisellä keskipalkalla (4693€/kk) puolestaan päiväraha on noussut vain 2052 euroon kuukaudessa. Vaikka tienaat 5500€/kk, niin päivärahasi nousee vain 2205 euroon kuukaudessa.

Eli vaikka kuukausipalkka on kaksi tonnia isompi, niin päiväraha on vain 383 euroa isompi.

Samalla kun suomalaisten palkkataso nousee, lähennellään tasoa, jossa esimiehet ja asiantuntijat maksavat järjestelmään enemmän kuin mitä he saavat siitä hyötyä. Korvausasteen taitekohta on nostettava nykyisestä 3078 eurosta ainakin yli suomalaisen keskipalkan tason. Silloin se vastaisi enemmän akavalaisten palkansaajien oikeuskäsitystä.

Saa nähdä, ottaako hallitus tästä koppia.

Voit laskea päivärahasi suuruutta KOKO-kassan päivärahalaskurissa. 

Mats Nyman
toiminnajohtaja