Uutishuone

Yleissitovuutta halutaan murentaa – YTY on valmiina

26.03.2021 | Blogit

Artikkelikuva

Lokakuussa 2020 ennustin blogissani, että homma ei jää tähän, kun Metsäteollisuus ry ilmoitti, että he eivät solmi jatkossa työehtosopimuksia ja sopivat jatkossa vain yrityskohtaisesti.

Puoli vuotta myöhemmin Teknologiateollisuus teki vastaavanlaisen, mutta vielä isomman manööverin. Teknologiateollisuus ry luopuu työehtosopimustoiminnasta ja siirtää voimassa olevat tessit uuteen yhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn. Vanha järjestö palvelee vain niitä työnantajayrityksiä, jotka haluavat sopia paikallisesti. Keskeinen kysymys on kuinka monta yritystä liittyvät uuteen tes-työnantajajärjestöön. Jos määrää jää pieneksi, voidaan nopeasti olla tilanteessa, jossa työehtosopimus ei ole enää yleissitova. Tämä onkin uudistuksen koko idea.

Se tarkoittaa, että moni palkansaaja, joka piti lomarahan, palkalliset perhevapaat tai sairaan lapsen hoitaminen palkalla itsestäänselvyytenä, voi kohta huomata, että niitä on poistettu työnantajan toimesta.

Talven muutokset eivät tulleet yllätyksenä. Työnantajaliitot ovat puhuneet tästä jo vuosia. Siksi YTY oli osannut varautua uudistuksiin.
YTY hyväksyi marraskuun syyskokouksessa uuden strategian, joka ulottuu vuoteen 2025. Strategian ympäristöanalyysissä todetaan, että työmarkkinamallimme on muutoksessa ja yleissitovuutta yritetään heikentää. Talokohtaisten työehtosopimusten määrä ja paikallisen sopimisen merkitys tulee nousemaan. Tämän johdosta strategiamme johtopäätös on, että liiton yksilöllistä edunvalvontaa pitää vahvistaa, jotta voimme palvella yrityskohtaisesti eli paikallisesti sekä niitä, jotka ovat työehtosopimusten ulkopuolella.

YTYssä on tunnistettu, että yksilöllinen palvelu tulee olemaan palkansaajajärjestöjen keskeisimpiä palvelutehtäviä tällä vuosikymmenellä.
Silti on hyvä muistaa, että iso osa palkansaajista tulee jatkossakin olemaan työehtosopimusten piirissä. Työpaikoilla pätee edelleen vanha tuttu periaate, jonka mukaan työntekijöiden järjestäytymisaste korreloi vaikutusvallan kanssa. Jokainen uusi jäsen tarkoittaa vahvempaa neuvotteluasemaa.

Säännöt muuttuvat siis kesken pelin. Siihen pitää tottua. Olemme valmiita.


Mats Nyman
YTYn toiminnanjohtaja