Uutishuone

Aktiivinen nappaa piilotyöpaikan

05.12.2018 | Työelämä

Artikkelikuva

Suuri osa työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Ne eivät näy esimerkiksi lehtien ilmoituksina, vaan niitä pitää osata hakea erikseen. Miten?

Valmennusyritys Montevistan perustaja Riikka Pajunen kysyy aina esimerkiksi sadan hengen tilaisuuksissa, miten kukakin on löytänyt viimeisen työpaikkansa.

- Tavallisesti piilotyöpaikan löytäneitä on noin 80 prosenttia osallistujista, Pajunen yllättää.

15 vuotta henkilöstön kehittämisen, rekrytoinnin ja uravalmennuksen parissa työtä tehnyt Pajunen sanoo, että piilotyöpaikkoja, jotka hakijan itsensä on löydettävä, on jo 70–90 prosenttia avoimista työpaikoista. Yrityksille tästä on etuna se, että säästyy paljon aikaa ja työtä, kun potentiaalinen työnhakija itse ilmoittautuu. Työnhakija taas voittaa omalla aktiivisuudellaan ja saa ehkä unelmiensa työpaikan, toisin kuin jos tyytyisi vain hakemaan valmiita, tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Miksi piilotyöpaikkoja on niin paljon? Syitä on monia. Työpaikka on saattanut tulla auki paitsi tekijän lähdettyä muihin tehtäviin, myös pitkäaikaisen sairastumisen tai äitiysloman vuoksi. Hyvä neuvo on lukea lehtien talousuutisia rivien välistä. Jos yritys on laajentamassa, siellä on tavallisesti töitä uusille tekijöille. Jos toimitusjohtaja lähtee yrityksestä, avoimet vakanssit voivat hiljalleen ikään kuin valua organisaatiossa ylimmiltä portailta alemmaksi. Yllättävää on, että myös saneeraustilanteet voivat tuoda uusia työtehtäviä samalla kun entisiä tekijöitä poistuu.

Pajunen vie valmentajana eteenpäin prosessia, jossa voi tunnustella itseään, listata vaihtoehtoja, tarkentaa fokuksen etsimilleen vaihtoehdoille, valmistautua itse haastatteluun ja hakea varsinaisesti töitä. Polku kohti piilotyöpaikan löytämistä kulkee seuraavasti.

Tunne itsesi

Miten lähteä omaehtoiseen työnhakuun? Pajusen mukaan kaikki lähtee itsensä tuntemisesta. Hänestä oman itsensä tunteminen on kaikkein tärkein vaihe ja piilotyöpaikan löytymisen avainkysymys. Millaista työelämää todella haluan tehdä?

- Tunnista oma itsesi. Mikä sinua kiinnostaa, millaisia asioita kohtaan tunnet todellista intohimoa ja tekemisen paloa? Nämä ovat kysymyksiä, jotka on hyvä kysyä itseltään.

Pajunen on valmentanut vuosia työpaikkoja etsiviä ihmisiä ja yksi sana vilisee hänen puheessaan ylitse muiden: intohimo.

- Miten haet työpaikkaa, kertoo paljon myös siitä, millainen olet tekijänä. Itse etsivä näyttäytyy ennen kaikkea motivoituneempana kuin valmiita ilmoituksia selaava ja tämä on tärkeää työnantajalle. Työntekijällä taas on oikeus unelmiensa työhön.

Listaa vaihtoehdot

Toinen kohta Pajusen listassa piilotyöpaikkaprojektissa on käytännön vaihtoehtojen listaaminen työtehtävien ja organisaatioiden tasolla. Piilotyöpaikkoja löytyy kaikkialta, niin pienistä kuin suuristakin yrityksistä, julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Omat valinnat voi kerätä vaikkapa top 10 -listaan.

Vaihtoehtojen etsimisen jälkeen kerätään tietoa kohteeksi valituista tehtävistä. Tähän voi käyttää esimerkiksi Googlea, sosiaalisen median kanavia tai messuja ja erilaisia rekrytointitilaisuuksia.

Tärkeä tiedonhankinnan keino on käyttää hyväksi ystävien ja kollegojen piiriä. Uutta työtä voi hakea ilman, että siitä kertoo muille, mutta moni toisaalta hämmästyy, kuinka tehokasta on tiedonhankinta, kun sen vielä ulottaa kollegojen kollegoihin tai laittaa sanaa kiertämään tuttavien tuttaville. Tiedonhankinnan yksi osa on haastatella niitä, jotka työskentelevät sopivien organisaatioiden parissa.

Päätä fokus

Erilaisten vaihtoehtojen jälkeen on hyvä valita fokus, eli millaisiin työtehtäviin todella aikoo haussa keskittyä.

- Fokuksesta päättäminen on tärkeä vaihe. Kannattaa valita muutama vaihtoehto esimerkiksi siten, etsiikö isoa kansainvälistä yritystä tai pientä kasvuyritystä, Pajunen neuvoo.

Fokuksen kirkastumisen jälkeen pitää löytää organisaatiosta sopiva henkilö, johon ottaa yhteyttä.

Mahdollinen tuleva työnantaja ei välttämättä itse tiedosta tarvitsevansa ratkaisijaa tietyn tyyppiseen ongelmaan, ennen kuin sen joku hänelle tarjoilee. Pajunen tietää tämän omasta kokemuksesta. Hänellä ei ollut aikomusta palkata työvoimaa, vaan saman alan yhteistyökumppanit saivat riittää. Eräänä päivänä työnhakija kuitenkin otti yhteyttä ja oli jo miettinyt, miten Montevistaa voitaisiin kehittää. Vasta keskustelun yhteydessä Pajuselle valkeni, että hän todellakin tarvitsee ensimmäisen työntekijän yritykseensä. Uusi työntekijä ideoineen on tuonut kuukausipalkkaansa enemmän tuloja.

Ota yhteys
valmistautuneena

Pajunen korostaa valmistautumista. Hänenkin yritykseensä tulijalla oli ehdottaa monta eri asiaa, mitä yritys voisi tehdä. Lupaus oli antaa valmiit ideat, vaikka työsopimusta ei syntyisi.

- Verkostoissakin pätee se, että kun ensin autat toista, niin hän auttaa sinua. Kun itse kysyn, niin minulta kysytään ja kun itse kiinnostun, minusta kiinnostutaan.

Huolelliseen valmistautumiseen kuuluu oman näkyvyyden, esimerkiksi LinkedIn-profiilin ja ansioluettelon eli CV:n päivittäminen. Varman päälle pelaaja rakentaa jokaista potentiaalista työnantajaa varten oman versioidun ansioluettelon. Lisäksi kannattaa miettiä jokaista potentiaalista työnantajaa varten niin sanottu hissipuhe, jossa muutamassa minuutissa käy läpi, mitä haluaa mahdolliselle uudelle työnantajalle tarjota.

Soita aktiivisesti

Kun olet selvittänyt sopivan henkilön organisaatiossa, ota yhteyttä. Yhteydenoton jälkeen on tärkeää, että pidät säännöllisesti yhteyttä, sillä työpaikka ei välttämättä aukea välittömästi.

Montevista keräsi 300 onnistumistarinaa piilotyöpaikan löytäneiltä. Hyvin monista kuvauksista käy selville, että verkostot ovat kaiken A ja O. Työpaikka on saatu nimenomaan erilaisten yhteyksien kautta. Sikäli ei kannata pitää piilossa haluaan vaihtaa työpaikkaa.

Toinen selvä merkitys on sillä, kuinka aktiivisesti itse otat yhteyttä mahdolliseen työnantajaan. Suuri osa työpaikan saaneista yksinkertaisesti otti yhteyttä yritykseen ja kysyi sieltä töitä.

 

Riikka Pajusen extravinkkejä työtä hakevalle:

  1. Orientoidu siihen, että sinä saat uuden, mielekkään työn. Uskomalla siihen saat sen helpommin myös toteutumaan. Uskomalla itseesi, muidenkin on syytä uskoa sinuun.
  2. Hanki itsellesi muistikirja, johon kokoat ideoitasi, haastattelujesi muistiinpanoja ja kaikkea uuteen uraasi liittyvää. Tee myös selkeä seurantataulukko kaikista hauistasi, jotta pysyt kärryillä itsekin.
  3. Tee itsellesi viikkosuunnitelma. Määritä työajat, tapaa ihmisiä. Sovi lähes joka päivälle lounastapaaminen: verkostostasi, tiedonkeruuhaastattelun merkeissä, vertaistuen merkeissä, toisen työnhakijan kanssa. Tsempatkaa toisianne!
  4. Tee joka päivälle tavoite: 3-5 asiaa, jotka aiot tehdä. Tarkista päivän lopussa, teitkö ne.
  5. Jos olet työttömänä, poistu kotoa lähes joka päivä. Mene päivisin miellyttävään paikkaan työskentelemään, valitse joka päivä toimistosi itse. Pysy virkeänä: liiku ja ulkoile. Vietä aikaa energiaa luovien asioiden ja ihmisten parissa.

 

Teksti: Tiina Huokuna Kuva: Kimmo Brandt
Julkaistu YTY-lehdessä 4/2018

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...