Uutishuone

Ajankohtaista neuvotteluista

19.02.2020 | Blogit

Artikkelikuva

Ylempien toimihenkilöiden eli myös ytyläisten asiantuntijoiden ja esimiesten työehtoja on neuvoteltu pitkin syksyä ja talvea sekä teollisuudessa että palvelualoilla. Neuvottelujen aikana on nähty monenlaisia käänteitä, ja kaiken kaikkiaan voidaan pöydissä kuvata edetyn tahmeasti.

Nyt pitkiksi venyneet neuvottelut on saatu joillain aloilla maaliin, toisilla aloilla ne jatkuvat edelleen. Meille tärkeitä kysymyksiä koko kierroksen ajan ovat olleet riittävät palkankorotukset ja tietenkin kiky-sopimuksen yhteydessä sovittujen talkootuntien poistuminen. Myös esimerkiksi jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä on neuvoteltu kaikissa pöydissä.

Tällä hetkellä tilanne on se, että teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden, samoin kuin kemian ja it-alan ylempien toimihenkilöiden sopimukset on hyväksytty. Sopimukset ovat noin kaksivuotisia.  Sopimuskaudella näiden alojen ansiot nousevat noin 3,3 prosenttia ja palkattomat kiky-tunnit poistuvat. Korotusten voidaan arvioida pitävän ostovoiman ennallaan ja samalla ilmaisen työn tekeminen päättyy. Nämä ratkaisut antavat suuntaa muille aloille, vaikka liittokierroksella toki on oltava mahdollisuus myös alakohtaisiin ratkaisuihin ja esimerkiksi palkkakuoppien kiinni kuromiseen.

Myös ensimmäinen neuvottelutulos palvelualalle eli ICT-alan sopimus on saatu syntymään. ICT-alan ratkaisu vastaa palkkojen osalta muita sopimuksia.

Suunnittelu- ja konsulttialalla neuvotteluratkaisu saatiin 18.2., mutta sitä ei vielä ole hyväksytty. Sopimusta käsitellään YTN:n hallituksessa maanantaina 24.2.

Toisaalta neuvottelut jatkuvat edelleen rahoitusalalla sekä energia-alalla. Energia alalla on voimassa ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kielto neuvotteluiden vauhdittamiseksi. EDIT 20.2. klo 8.45: Energia-alalle neuvottelutulos 19.2., taustaryhmä käsittelee tulosta 20.2.

Ylempien toimihenkilöiden ja ytyläisten kannalta palkankorotusvaatimuksiin vaikuttaa se, että kilpailukykysopimus on leikannut palkansaajien tuloja menneinä vuosina. Osa on kompensoitu verotuksella, mutta vuodelle 2020 verokompensaatioita ei ole luvassa. Sosiaalivakuutusmaksujen siirto työnantajilta työntekijöiden kannettavaksi on ollut miljardien tulonsiirto. Tämän lisäksi palkankorotukset viime vuosia ovat olleet maltillisia ja Suomessa nimenomaan asiantuntija- ja esimiesasemassa työskentelevät työntekijät ovatkin Pohjoismaisittain vertailtuna palkkakuopassa. Näillä eväillä tavoittelemme kaikkiin pöytiin oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotka syntyvät ainoastaan asioista aidosti neuvottelemalla. Tämän kierroksen ratkaisuilla on vaikutusta myös tuleville liittokierroksille, joita käydään ilman keskitettyä ratkaisua, ja joiden lopputulosta ei voi sanella yhdestä osoitteesta.

Karoliina Huovila
työmarkkinajohtaja