Työttömyysturva

YTY on tukenasi työttömyys- ja lomautustilanteissa

Vakuutamme jäsenemme* akavalaisessa IAET-kassassa, joka maksaa ansiosidonnaista päivärahaa työttömille, lomautetuille ja omaehtoisessa tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa oleville sekä vuorottelukorvausta. Työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy YTYn jäsenmaksuun.

Luotsiliiton jäsenten osalla työttömyyskassa on JATTK-kassa.

Työttömyysturvaneuvontaa

YTYn henkilökunta neuvoo sinua kaikissa työttömyysturvaan liittyvissä asioissa. Jos joudut työttömäksi tai sinut lomautetaan, ota yhteys YTYn toimistoon. Saat meiltä ohjeet, miten menetellä.

Oikeus ansiosidonnaisen päivärahaan 

Ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan olet pääsääntöisesti oikeutettu, kun olet ollut vähintään 26 viikkoa työttömyyskassan jäsenenä ja yhtä aikaa ansiotyössä. Et menetä tätä oikeutta vaihtaessasi työttömyyskassaa, jos uusi jäsenyytesi alkaa viimeistään kuukauden kuluessa edellisen päättymisestä.

Yrittäjillä ja ammatinharjoittajilla on erilainen työttömyysturva. Jos omistat tai perheesi omistaa osan yrityksestä, jossa työskentelet, sinut saatetaan määritellä yrittäjäksi. Kysy lisätietoja yrittäjä-määritelmästä YTYn toimistosta tai AYT-kassasta.

Yrittäjinä toimivat henkilöt voivat hoitaa työttömyysturvansa AYT-kassan kautta, www.ayt.fi 

Päivärahan määrä

Päivärahan saantiin ja suuruuteen eivät vaikuta muiden perheenjäsenten tulot eivätkä omat pääomatulot. Voit laskea suuntaa-antavan päivärahan suuruuden IAET-kassan päivärahalaskurilla. 

Lisää tietoa ansiosidonnaisesta päivärahasta saat suoraan IAET-kassan sivuilta.

Yleistä tietoa ansiosidonnaisesta päivärahasta löydät Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta.

* Kaikki YTYn jäsenet eivät välttämättä ole työttömyyskassan jäseniä. Esimerkiksi osa ulkomailla väliaikaisesti työskentelevistä jäsenistä ei kuulu kassaan omasta tahdostaan. Lepo- ja seniorijäsenyyteen ei sisälly kassan jäsenyyttä. Voit tarkistaa kuulutko työttömyyskassaan eAsioinnin kautta.