Työttömyysturva

YTY on tukenasi työttömyys- ja lomautustilanteissa

Vakuutamme jäsenemme* akavalaisessa Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOssa (ent. IAET-kassa), joka maksaa ansiosidonnaista päivärahaa työttömille, lomautetuille ja omaehtoisessa tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa oleville, vuorottelukorvausta sekä liikkuvuusavustusta. Työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy YTYn jäsenmaksuun.

Luotsiliiton, Meriliikenneohjaajien ja Finavian Tekniset FT:n jäsenten osalta työttömyyskassa on JATTK-kassa.

Työttömyysturvaneuvontaa

YTYn henkilökunta neuvoo sinua kaikissa työttömyysturvaan liittyvissä asioissa. Jos joudut työttömäksi tai sinut lomautetaan, ota yhteys YTYn toimistoon. Saat meiltä ohjeet, miten menetellä.

Oikeus ansiosidonnaisen päivärahaan 

Ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan olet pääsääntöisesti oikeutettu, kun olet ollut vähintään 26 viikkoa työttömyyskassan jäsenenä ja yhtä aikaa ansiotyössä. Et menetä tätä oikeutta vaihtaessasi työttömyyskassaa, jos uusi jäsenyytesi alkaa viimeistään kuukauden kuluessa edellisen päättymisestä.

Yrittäjillä ja ammatinharjoittajilla on erilainen työttömyysturva. Jos omistat tai perheesi omistaa osan yrityksestä, jossa työskentelet, sinut saatetaan määritellä yrittäjäksi. Kysy lisätietoja yrittäjämääritelmästä YTYn toimistosta tai AYT-kassasta.

Yrittäjinä toimivat henkilöt voivat hoitaa työttömyysturvansa AYT-kassan kautta, www.ayt.fi 

Päivärahan määrä

Päivärahan saantiin ja suuruuteen eivät vaikuta muiden perheenjäsenten tulot eivätkä omat pääomatulot. Voit laskea suuntaa-antavan päivärahan suuruuden KOKO-kassan päivärahalaskurilla

Lisää tietoa ansiosidonnaisesta päivärahasta saat suoraan KOKO-kassan sivuilta.

Yleistä tietoa ansiosidonnaisesta päivärahasta löydät Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivuilta.

* Kaikki YTYn jäsenet eivät välttämättä ole työttömyyskassan jäseniä. Esimerkiksi osa ulkomailla väliaikaisesti työskentelevistä jäsenistä ei kuulu kassaan omasta tahdostaan. Lepo- ja seniorijäsenyyteen ei sisälly kassan jäsenyyttä. Voit tarkistaa kuulutko työttömyyskassaan KOKO-työttömyyskassan e-asioinnista. Luotsiliiton, Meriliikenneohjaajien ja Finavian Tekniset FT:n jäsenten osalta työttömyyskassa on JATTK-kassa, jonka jäsenyyden voi tarkistaa täältä.