Tietopankki työsuhteesta

Vapaat ja poissaolot

Työsuhteen kestäessä työntekoon saattaa tulla katkoksia erilaisten vapaaehtoisten vapaiden tai itsestä riippumattomien poissaolojen muodossa.

Perhevapaat

Perhevapaiden tarkoituksena on tarjota vanhemmille mahdollisuus hoitaa lastansa tai lapsiansa erilaisissa elämän tilanteissa. Vapaissa on lähdetty siitä, että molemmilla vanhemmilla on tasavertaiset mahdollisuudet hoitaa lapsiaan. Perhevapaita ovat äitiysvapaa, erityisäitiysvapaa, vanhempainvapaa, isyysvapaa, ns. isäkuukausi, osittainen vanhempainvapaa, hoitovapaa, osittainen hoitovapaa, tilapäinen hoitovapaa ja poissaolo pakottavasta perhesyystä.

Lue lisää

Opintovapaa

Opintovapaalla tarkoitetaan aikaa, jona työntekijä on vapautettu työsuhteeseen kuuluvien tehtävien suorittamisesta opiskelua tai koulutusta varten.

Lue lisää

Vuorotteluvapaa

Vuorotteluvapaa tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden pidempiaikaiseen vapaaseen, jonka työntekijä voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi opiskeluun, kuntoutukseen, harrastustoimintaan, lasten hoitoon tai lepoon.

Lue lisää

Sairastaminen ja työkyvyttömyys

Työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, on oikeus joko sairausajan palkkaan tai työkyvyttömyyden pitkittyessä lakisääteisiin korvauksiin ansionmenetyksen vuoksi.

Lue lisää

Tilapäinen poissaolo työpaikalta

Ajoittain tulee tilanteita, joissa pitäisi saada vapaata päiväksi tai pidemmäksikin aikaa.

Lue lisää