Jäsenyys

Tietoa YTYstä

YTY on palvelu- ja edunvalvontajärjestö yksityisalalla toimiville ylemmille toimihenkilöille, esimiehille ja asiantuntijoille. Meitä on jo yli 10 000.

YTYn jäsenyys perustuu asemaan, ei koulutukseen tai tiettyyn alaan. Jäsenemme toimivat muun muassa teknologiateollisuudessa, tietotekniikan palvelualalla, finanssi-, kuljetus- ja kaupan alalla sekä teollisuuden palveluksessa.

Noin kaksi kolmasosaa jäsenistämme on YTYn suorajäseniä ja yksi kolmasosa kuuluu YTYn oman jäsenyhdistyksen kautta.


YTYläiset

YTYyn jäsenistä miehiä on 64 prosenttia ja naisia 36 prosenttia. Jäsentemme keski-ikä on 49 vuotta.

YTYn tuoreen jäsenkyselyn mukaan YTYläisten mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2021 lokakuussa 5 025 euroa ja keskipalkka 4 700 euroa kuukaudessa. Luku sisältää kokopäiväisesti työskentelevät YTYn jäsenet, poislukien lentäjäyhdistysten ja SAVALin jäsenet. Keskipalkka nousi 2,2 prosenttia edellisvuodesta.

Kaipaatko tutkittua tietoa asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevien palkoista ja työoloista? YTN-data tarkastelee asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevien palkkoja ja työoloja. Klikkaa YTN dataan.


Yleisimmät työnimikkeet

Työpaikkansa ilmoittaneista YTY jäsenistä suurin osa työskentelee seuraavilla tehtävänimikkeillä (TOP 30 lista aakkosjärjestyksessä):

asiantuntija, aluepäällikkö, isännöitsijä, johtaja, järjestelmäasiantuntija, kehityspäällikkö, konttorinjohtaja, liikennelentäjä, lennonjohtaja, lentokapteeni, lentäjä, luotsi, myyntijohtaja, myyntipäällikkö, palvelupäällikkö, pankinjohtaja, perämies, projektipäällikkö, rahoituspäällikkö, päävalmentaja, ravintolapäällikkö, suunnittelija, talouspäällikkö, toiminnanjohtaja, toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö, tuotepäällikkö, valmentaja, valmennuspäällikkö, yrittäjä


Strategia ja missiomme

Olemme akavalainen edunvalvoja, joka keskittynyt palvelemaan henkilökohtaisesti kaikkia yksityisellä sektorilla esihenkilön tai asiantuntijan roolissa työskenteleviä jäseniään.

Tutustu tarkemmin: YTYn strategia ja Hallitusohjelmatavoitteet 2021-2023


Näin vaikutamme

Vaikutamme työelämään toimimalla aktiivisesti Akava-yhteisössä. Akavalaiset voivat vaikuttaa omien liittojensa kautta Akavan toimintaan ja laajemminkin koko yhteiskuntaan.

Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella. Akava, sen neuvottelujärjestöt ja liitot tekevät työtä, jotta akavalaiset menestyvät ja voivat hyvin työurallaan.

Akava

Akavaan kuuluu 36 jäsenliittoa ja niissä on yhteensä yli 600 000 jäsentä. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

Ylemmät toimihenkilöt YTN

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. YTN:n jäseninä ovat akavalaiset yksityisen sektorin liitot, muun muassa YTY. YTN vastaa yksityisellä sektorilla ylempien toimihenkilöiden neuvottelu- ja sopimustoiminnasta.  YTN solmii työehtosopimuksia valtakunnallisesti työnantajaliittojen kanssa, minkä lisäksi se tekee myös yrityskohtaisia sopimuksia

YTN toimii yksityisellä sektorilla asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotason tehtävissä työskentelevien hyvän, reilun, kannustavan ja yhdenvertaisen työelämän puolesta. YTN:n jäsenliitot löydät täältä.


Mistä YTY sai alkunsa?

YTYn historian katsotaan alkaneen 21.1.1992, kun Pasilan kokouksessa päätettiin perustaa YTN:n Yleinen Ryhmä YTY -niminen yhdistys. Siitä alkoi YTYn menestyksekäs taival. Kolme vuosikymmentä yhteistä edunvalvontaa

1992    YTN:n yleinen ryhmä YTY perustetaan. YTY Akavan ja YTN:n jäseneksi.
1997    YTYn 5-vuotisjuhlat Teatteri Pieni Suomessa
1998    Nimi muutetaan Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:ksi
1999    Kattoliitto YTY & Tradenomit perustetaan
2001    YTYssä 5 000 jäsentä
2002    YTYn 10-v. juhlat Ravintola Pörssissä
2003    Tradenomit irtaantuvat kattoliitosta. YTY kattoliittoon Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n kanssa. Nimeksi tulee: YTY & Valmentajat ry
2007    Villa Kivessä juhlitaan 15-vuotista taivalta
2008    YTYssä 7 000 jäsentä
2009    YTYn uudistetut jäsensivut www.ytyintra.fi avataan: laaja työsuhdeasioiden tietopankki ja omat jäsensivut
2010    YTYssä 7 600 jäsentä
2011    Suomen Ammattivalmentajat SAVAL YTYn jäsenyhdistykseksi
2012    YTY 20 vuotta, jäsenmäärä 8 726
2013    Uusia jäsenyhdistyksiä: Flybe Airlines Pilot Association FAPA ja Norwegian Shuttle Pilot's Association NASPA
2014    YTYssä yli 10 000 jäsentä. Uusia jäsenyhdistyksiä: Suomen Liikennelentäjäliitto SLL. Kattoliitto YTY & Valmentajat muuttaa nimensä Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:ksi.
2015 
   YTYssä 10 200 jäsentä: Luotsiliitto liittyy YTYn jäseneksi
2016    Finnish Helicopter Pilots' Association liittyy YTYn jäseneksi
2017    YTY täyttää 25 vuotta
2018    YTYssä 10 500 jäsentä. Uusia jäsenyhdistyksiä: Suomen Lennonjohtajien Yhdistys SLJY Meriliikenneohjaajat ry ja Finavian Tekniset FT l
2019    YTYssä 11 000 jäsentä
2020    YTYssä 11 600 jäsentä. Jetflite Pilots´ Association JFPA ry liittyi YTYn jäseneksi.
2022    Norwegianin matkustamohenkilökunnan yhdistys FAP jäsenyhdistykseksi.

 

Lue lisää

www.yty.fi > Jäsenyys > Miksi liittyä
Tutustu YTYn sääntöihin
YTYn tietosuojaseloste