Ajankohtaista

Tulevan hallituksen parannettava osa-aikatyön edellytyksiä

28.01.2019 | Ajankohtaista, Työelämä

Artikkelikuva

Pitkään puheissa ollut perhevapaiden kokonaisuudistus on vihdoin syytä toteuttaa seuraavan hallituskauden aikana.

YTYn näkemyksen mukaan keskeisiä periaatteita uudistukselle ovat etuusjärjestelmän joustavoittaminen ja työelämän tasa-arvon edistäminen perhevastuuta tasaisesti jakamalla. Uudistus tulee valmistella kolmikannassa.

Vaikka perhevapaita koskevaa uudistusvalmiutta tuntuu nyt olevan lähes jokaisella puolueella, osa-aikatyön edellytysten parantaminen uudistuksen osana on jäänyt vähälle huomiolle. Suomalaiset lapsiperheiden vanhemmat sen sijaan toivovat, että työn ja perheen yhdistämiseen tulisi lisää joustoja. Väestöliiton perhebarometrin mukaan nuorista lapsettomista aikuisista kaksi viidestä lykkää lapsen saantia, koska olisi vaikeaa yhdistää työtä ja pienen lapsen hoitoa.

YTYn jäsenet tukevat vahvasti perhevapaiden uudistamista. Vuoden 2018 jäsentutkimukseen vastanneista kolme neljästä (77 %) oli sitä mieltä, että tarvitsemme perhevapaauudistuksen, joka parantaa sukupuolten tasa-arvoa.

Neljä viidestä (82 %) jäsentutkimukseen vastanneesta ytyläisestä oli samaa mieltä siitä, että perhevapaajärjestelmän on mahdollistettava nykyistä paremmin osa-aikatyöskentely perhevapaan aikana.

Mahdollistamalla töihin paluu joustavilla osa-aikatyön käytännöillä pikkulapsivaiheessa edistetään molempien vanhempien osallistumista työelämään ja lapsen hoitoon. Esimerkiksi Ruotsissa etenkin pienten lasten äidit tekevät huomattavasti enemmän osa-aikatyötä kuin Suomessa. Tämä myös selittää korkeampaa työllisyysastetta.  Ruotsissa osa-aikainen varhaiskasvatus on 15 viikkotuntiin asti yli 3-vuotiaille lapsille maksutonta.

Suomessa varsinkin asiantuntijatyössä oleville äideille on nyt useimmiten vaihtoehtona joko kokoaikatyöhön paluu tai jääminen kotiin. Osa-aikaisesti töihin palaavat asiantuntijanaiset kertovat, että joutuvat käytännössä tekemään viiden päivän työt neljässä päivässä, neljän päivän palkalla. Rakenteiden lisäksi uudistusta kaivataan siis myös työpaikoilla. Työnantajilta uudistus edellyttää halukkuutta töiden organisointiin perhemyönteisellä tavalla.

Lisäksi perheen ja työelämän sujuva yhdistäminen edellyttää mahdollisuutta käyttää perhevapaita useammassa jaksossa, pitää vapaata osa-aikaisena ja mahdollisuutta siirtää tarvittaessa vapaata myöhempään ajankohtaan.

 

Sosiaaliturvan ja perhevapaajärjestelmän remontti toteutetaan

  • Perhevapaauudistus toteutetaan
  • Ansiosidonnainen työttömyysturva jätetään sosiaaliturvauudistuksen ulkopuolelle
  • Varmistetaan työeläkejärjestelmän kantokyky ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus

YTYn hallitusohjelmatavoitteet vuosille 2019-2023