(09) 2510 1310    yty@yty.fi      

Työnhaun kanavat

Työsuhdeasiat
eLakimies
Työttömyysturva
Urapalvelut
Koulutukset ja tapahtumat
Vakuutusedut
Danske Bankin asuntolainaetu
Jäsenedut
YTY asiantuntijoille
YTY esimiehille
YTY isännöitsijöille
Palkkaneuvonta

Yleisin työnhaun strategia on lukea työpaikkailmoituksia lehdistä ja netin työpaikkapalveluista. Tällä tavoin pääset tietoiseksi vain murto-osasta auki olevista työpaikoista.

Useat työpaikat täytetään ilman julkista hakua. Tehokas tapa löytää töitä onkin käyttää hyväkseen omia kontakteja tai tarjota osaamistaan suoraan potentiaalisille työnantajille. Rekrytointikonsulttien palvelut tarjoavat kokeneemmalle työnhakijalle vaivattoman tavan aktivoida työnhaku.

Omat verkostot

Verkostoosi kuuluvat kaikki ne henkilöt, jotka mahdollisesti voivat auttaa sinua tavalla tai toisella työn löytymisessä. Hyviä kontakteja ovat esimerkiksi entiset työnantajat, kollegat ja asiakkaat, opiskelukaverit, harrastuksien kautta saadut tuttavuudet ja oman yhdistyksesi toiminnassa mukana olevat kollegat.

Mitä useampi henkilö tietää työnhaustasi, sitä todennäköisemmin saat vinkkejä potentiaalisista työmahdollisuuksista, myös niistä jotka eivät ole varsinaisesti avoimia työpaikkoja. Verkosto on apuna myöskin uravaihtoehtoja pohtiessasi - voit kerätä tietoa sinua kiinnostavista tehtävistä, toimialoista ja työnantajista.

Suorat kontaktit

Voit olla aktiivinen työnhaussa ottamalla yhteyttä suoraan sinua kiinnostaviin työnantajiin. Internet, yrityshakemistot, ammattilehdet ja verkostosi toimivat hyvänä apuvälineenä potentiaalisiin yrityksiin tutustuessasi ja valmistautuessasi tulevaan yhteydenottoosi.

Ottaessasi yhteyttä yritykseen on tärkeää löytää oikea yhteyshenkilö - hän joka tekee sinua kiinnostavien työpaikkojen rekrytointipäätökset ja tietää henkilöstön tulevan tarpeen. Ota siis suoraan yhteyttä esimerkiksi markkinointijohtajaan, talouspäällikköön tai pienen yrityksen toimitusjohtajaan. Henkilöstöosastolla on usein tietoa vain sillä hetkellä avoinna olevista työpaikoista.

Voit lähettää nimetylle yhteyshenkilölle avoimen hakemuksen, jossa esittelet osaamisesi ja kiinnostuksesi. Ensimmäinen yhteydenottosi yritykseen voi tapahtua myös puhelimitse, mutta tällöin valmistautumisesi on oltava, jos mahdollista, vieläkin huolellisempaa. Onnistuneen yhteydenoton tuloksena työnantaja joko pyytää sinulta lisätietoja tai mahdollisesti pääset suoraan haastatteluun.

Työnhakua verkossa

Internet tarjoaa tehokkaan tavan tutustua työpaikkatarjontaan ympäri maailman. Useiden yritysten kotisivuilta löytyykin valmis hakijalomake - joko avoimeksi ilmoitettujen työpaikkojen hakemiseen tai avoimen hakemuksen lähettämiseen.

Kasvavan työpaikkatarjonnan kartoittamiseen löytyy myös useita hakupalveluja, joiden avulla omien toiveiden mukaisten työnantajien ja työpaikkojen hakeminen helpottuu.

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on monella tapaa merkittävä väline rekrytoinnissa ja työnhaussa. Jos haet aktiivisesti työtä, on tärkeää, että potentiaalinen työnantaja voi löytää tietosi.

LinkedIn on Suomessa keskeisin ammatillinen sosiaalisen median verkosto. Pidä CV:si näkyvillä LinkedIn-palvelussa ja muista sosiaalisen median vaatima vastavuoroisuus: jos haluat, että sinua suositellaan, muista suositella myös muita.

Lisäksi osa työpaikoista on tarjolla vain sosiaalisen median kautta, osa löytyy myös muista kanavista. Kannattaa liittyä mm. Linkedin Uratärpit ja Talent Pool Finland -ryhmiin. Myös Twitteristä voi hakea työpaikkoja eri hastageilla, kuten #työpaikat tai #jobs.

Rekrytointiyritykset

Henkilövalintoja suorittavat konsultit hakevat työntekijöitä asiakasyrityksilleen joko suorahaulla tai ilmoitushaulla. Suorahakua varten voit lähettää konsulteille avoimen hakemuksen - vaivattomimmin tämä onnistuu useimpien konsulttiyritysten kotisivuilla olevien hakulomakkeiden kautta.

Henkilöstöpalveluyritykset

Henkilöstöpalveluyritykset vuokraavat henkilökuntaa yrityksille eri pituisiin sijaisuuksiin ja nykyään osalla toimistoista on myös rekrytointipalvelua.

Työvoimatoimistot

Työministeriön nettisivuilta löytyvät työvoimatoimistojen avoimet työpaikat sekä linkkejä kotimaisiin ja ulkomaisiin hakupalveluihin.

Työvoimatoimistot neuvovat sinua myös ammatinvalintaan ja koulutukseen liittyvissä asioissa.


Päivitetty 24.08.2017