(09) 2510 1310    yty@yty.fi      
Palvelut ja edut / Työsuhdeasiat / Työehtosopimus

Työehtosopimus

Työsuhdeasiat
eLakimies
Työttömyysturva
Urapalvelut
Koulutukset ja tapahtumat
Vakuutusedut
Danske Bankin asuntolainaetu
Jäsenedut
YTY asiantuntijoille
YTY esimiehille
YTY isännöitsijöille
Palkkaneuvonta

Työehtosopimus takaa työntekijälle lainsäädäntöä paremmat edut. Sopimuksessa sovitaan niistä työsuhteen ehdoista, joita kyseisellä alalla on vähintään noudatettava. Työntekijän oikeus esimerkiksi lomarahaan, sairausajan ja äitiysajan palkkaan sekä oikeus yleiskorotuksin perustuu yleensä työehtosopimuksen määräyksiin. Oman alan työehtosopimukseen kannattaakin näin ollen aina tutustua, jotta mitään etuja ei jäisi saamatta.

Sopimus tehdään työnantajaliiton kanssa tiettyä alaa (esimerkiksi rahoitusala ja teknologiateollisuus) varten. Työehtosopimus voidaan tehdä myös yksittäistä työpaikkaa varten (esimerkiksi Finnair). YTN:n sivuilla on lista tällä hetkellä voimassaolevista ylempiä toimihenkilöitä koskevista työehtosopimuksista.

Yrityksen toimiala määrää yleensä noudatettavan työehtosopimuksen. Mitään "yleistä työehtosopimusta" ei siten ole olemassa. On myös aloja, joilla ei (vielä) ole ylempiä toimihenkilöitä koskevaa työehtosopimusta, kuten kaupan ala, tietotekniikan palveluala ja kiinteistöpalveluala.


Päivitetty 01.08.2017